Hektor Lighti projektijuht Meelis Maamägi soovitab valgustust paigaldades hoolega mõelda, et kõik tehtu saaks täiesti ohutu. Enamik aiavalgusteid näevad paremad välja, kui neid toidetakse murukamara alt, tööks vajavad need aga 220 V vahelduvvoolu. Turvalisuse huvides peab toitekaabli paigutama vähemalt 30–50 cm sügavusele. “Ohutuse pärast tasub kaablid panna torude sisse, et keegi juhuslike kaevetöödega neid ei vigastaks,” soovitab Maamägi.

Kuid aiavalgustite müüjad soovitavad ka lihtsamaid valguslahendusi, mis ei eelda kaevetöid. Näiteks on Hektor Lighti valikus väiksemasse aeda sobivad piikidega aiavalgustid, need saate meelepärases kohas maasse torgata. Kui disain sobib, pole kaevamisega muret. Ent needki aiavalgustid vajavad põlemiseks 220 V, ja kuigi toitekaabel võib murul lebada, peab see kuidagi pistikupesani ulatuma.

OHUTUD VALGUSLAHENDUSED

Ohutumad on madalapingelised aiavalgustid (12 V), mis saavad oma säramisjõu pingemuunduri vahendusel tavalisest seinakontaktist. Sarnaste Hollandis toodetud valgustite paigaldamiseks soovitab Hansaplant Hulgi OÜ projektijuht Eerik Paulus aiaomanikel kõigepealt paberil teha valgustusplaani.

Visandile märkige kohad, kuhu valgusteid aias soovite. Nii saab kõige paremini aimu, kui palju kaablit, lampe või laternaid vaja on. Valgustite hulk määrab omakorda transformaatori valiku. Niiskuskindlat transformaatorit võib hoida õues, maja kõrval, põõsa all vm. Õuetingimustele vastavaks on tehtud ka kõik pikendusjuhtmete otsikud ja jätkukohad.

Kaablid on päris kallid, kuid need kestavad aastaid. Kaabli hinna määrab selle pikkus. Näiteks maksab Hansaplantis kõige pikem ehk 15meetrine kaabel kuue ühenduspesaga 795 krooni, 10 meetri pikkune kaabel nelja ühenduspesaga aga 495 krooni.

Ühest transformaatorist ei pruugi jätkuda kogu aia valgustamiseks. Kui plaanite aeda tuua palju lampe, siis tuleb valgustid gruppidesse jagada ja eri liinid vedada.

“Näiteks on 50vatised halogeenvalgustid nii võimsad, et neid saab ühe transformaatori (150 vatti) külge paigutada vaid kolm, samas LED-valgusteid, milles põleb ühevatine pirn, võib olla 150 tükki,” seletab Eerik Paulus.

Aiavalgusti
Varem peeti LED-lampide valgust nõrgaks, kuid Eerik Pauluse hinnangul on uued mudelid juba päris head. “Lugesin lehest, et Tallinna Nõmme linnaosa katsetab LED-lampe tänavavalgustitena. Käisin oma silmaga vaatamas ja veendusin, et need valgustavad tõesti hästi,” kinnitab ta. “Kui valgusdioodidel põhinevad valgustid alles müügile tulid, oli nende valgus valdavalt sinaka varjundiga. Nüüd valmistatakse ka valge ja sooja kollaka valgusega LED-lampe.”

Võite valida ka õuevalgusti, kuhu on sobitatud Power LED lamp – see valgustab veelgi paremini.

Madalapingeliste valgustikomplektide kokkupanek on väga lihtne, selle tööga saab hakkama igaüks. Vajalik teave on kõikidel karpidel kirjas. Peenral vonklevaid kaablijuppe võib kergelt mullaga katta, peita taimede lopsakate lehtede varju või kui selliseid taimi napib, katta ja varjata hoopis dekoratiivsete teokarpide või kivikestega.

Eerik Paulus soovitab eri valgustite grupid varustada omaette transformaatoritega, sest siis saab soovi korral aia mõne osa hoida valgustatuna, parajasti inimtühjast osast aga valguse välja lülitada. Kõige mugavam on seda teha kodeeritud pulti kasutades. Siis saate aiaosade valgust nupuvajutusega kas põlema panna või kustutada. Taimeriga puldilt saab valgustuse tööperioodi sättida soovitud ajavahemikule või häälestada selle sensori päikese tõusu ja loojangut arvestama.

KÜLLUSLIK VALIK VALGUSTEID

Elektriliste aiavalgustite mudelivalik on juba rõõmustavalt suur. Pakutakse näiteks tagasihoidlikke süvistatavaid valgusteid, millega on hea pimedaks ajaks tähistada trepiastmeid või raamida teeääri.

Teede ja radade tähistamiseks sobivad ka madalad postvalgustid, selles valikus on nii vana talumaja kui ka moodsa arhitektuuriga sobivaid lahendusi. Klassikaliste seinalaternamudelite kõrval pakutakse ka hoopis põnevama vormiga disainvalgusteid.

Minimalistlikud suunatavad kohtvalgustid lasevad hästi esile tuua aia pärleid, näiteks skulptuure, pügatud okaspuuvorme või lihtsalt vahvalt väänduva võraga puid.

Terrasside ja õuealade hubaseks muutmiseks pakuvad disainerid põrandalamp-aiavalgusteid, mida soovi korral saab ka ankruga murukamarasse suruda või terrassi põrandasse kruvida.
Lambivarjud on tehtud ilmastikukindlast plastist, metallosad rooste- ja UV-kindlatest materjalidest.

Rõdu ja terrassi lillepottide esiletoomiseks pakutakse ka valgustavaid lillepotte ning taldrikuid ja sõõre, mida poti alla panna. Valgusringid pole mõeldud põranda valgustamiseks, küll aga aitavad need näiteks dekoratiivseid aiavaase paremini esile tuua.
Aiavalgusti

Omaette grupi moodustavad vette ja vee alla paigaldatavad valgustid, nende korpuselt, aga kindlasti ka juba pakendilt leiate rahvusvahelise tähistuse IP68. “Vette paigutatud valgustid peavad töötama kõik madalpingel. Ohutusstandard näeb ette, et toitepinge ei tohi üle 30 voldi tõusta,” märgib Meelis Maamägi.

Hansaplanti valikus on madalapingelisi veekindlaid lampe, mille võib muretult kogu suveks basseini äärde või põhja valgustama jätta, keegi ei pea suplejate pärast muret tundma.

Hektor Lighti aiavalgustite hulgas on sama turvaline palli meenutav valgusti OH!, mis veepinnal meenutab merepoid. Sama mudelit on saada ka maapealse versioonina.

PÄIKEST NAUTIVAD VALGUSTAJAD

Need, kes kaablite ja elektriga tegelda ei taha või soovivad juba olemasoleva valgustuse täienduseks midagi lisada, võivad oma lemmikmudelid leida ka päikesepatareil töötavate aiavalgustite hulgast.

Rohelise Kaubamaja klienditeenindaja Aivar Toms tunnistab aga kohe, et päikesest energiat ammutavatest valgustitest tulev valgusvoog ei ole võrreldav vooluvõrgust jõudu saavate lampidega. “Eemalt on küll näha, et miski justkui põleb, kuid see valgus ei valgusta,” märgib Toms. “Ilusa ilmaga hõõguvad need küll päris kaua, aga kui ilm on pilves, siis patarei ei lae ja õhtuhämaruses pole midagi eredat loota.”

Mitmed päikesetoitel valgustid näevad juba ka sedamoodi välja, et midagi peale õrna kuma neilt ei ootagi. Näiteks saab peenrasse torgata klaasjaid kiile või liblikaid, mis alles õhtuhämaruses nähtavaks muutuvad, või laduda murule valgeid ja värvilisi valgusplaate ning kuulikesi. Terrassipiirete, katusealuste või puude ehtimiseks leiab mitut tüüpi laternatevanikuid, müügil on nii miniatuurseid õlilaterna koopiaid kui ka Hiina laternatest lambiridu.

Tagasihoidlikuma sooviga aiaomanikule pakutakse looduskivi meenutavaid päikesetoitel lampe, mis jäävad päevavalguses üsna märkamatuks. Uudiskaubana saate nüüd juba osta ka terve rea päikesega laetavaid valguspulki. Pulgarea võib sättida taimede vahele, samas kui aku eemal päikest võtab.

Rikkaliku valiku hulgast leiab ka hauaplatsile sobivaid laternaid ning tiigil ujuvaid valgusallikaid.

“Enne esimest sisselülitamist eemaldage valgusti akult kattev kleebiskile. Seejärel laadige päikesetoitel valgustit nagu uut mobiiltelefoni – 24 tundi,” õpetab Aivar Toms. “Meie kliimas ei olegi see nii lihtne, sest päikest on vähe ja ka ilm on liiga jahe. Selle tõttu jääbki nende valgustite põlemisaeg sageli lühikeseks.”

Selleks et akud püsiksid laetud, tuleb päikesetoitel valgustid aeda paigaldada nii, et patarei oleks päikesele kättesaadav. Seda pidage kindlasti meeles ka valgustitest vanikute puhul, mis peavad õhtul kinnisel terrassil peetavale peole meeleoluvalgust lisama.

Kui lamp enam ei põle, võib põhjus peituda akus. Õnneks on päikesetoitel valgustite akupatareid enamasti vahetatavad. Päikesetoitel valgustite hinnad jäävad vahemikku 59–600 krooni.

Artikkel ilmus ajakirja Maakodu augusti numbris.