OÜ Aed ja Muru uutes muru-seemnesegudes ongi üksnes Jõgeval aretatud sordid: aasnurmikas ‘Esto’, võsundiline punane aruhein ‘Kauni’ ja puhmikuline punane aruhein ‘Herbert’. Viimane on kõige uuem Jõgeval aretatud sort (jõudis riiklikku sordinimekirja 2004. a).

“Ants Benderi ja Sirje Tamme aretatud ‘Herbertit’ ootasime pikisilmi,” räägib firma esindaja Laine Rumvolt. “Võsundilise ‘Kauni’ kõrvale oli vaja ka Eesti oludesse sobivat puhmikulist sorti, mis aitab murukamaral kiiremini täituda ja annab rutem ühtlase muruvaiba. Nüüd on see välismaiste analoogidega konkurentsivõimeline sort olemas. Oleme oma seemnesegudes eelistanud alati kodumaiseid sorte, aga mitte kvaliteedi arvelt, seetõttu on tulnud kasutada ka Lääne-Euroopa omi.”

‘Herbertil’ on ilusad peened lehed ja tihedad puhmikud. Pinnaühikul on tal palju rohkem lühivõrseid kui punase aruheina võsundilisel sordil ‘Kauni’. Võrsete rohkus ja üksikvõrsete ning lehtede peenus on omadused, mis muudavad murukamara dekoratiivseks. ‘Herberti’ kevadiselt värske roheline värvus säilib hilissügiseni. Uuel sordil on hea tallatavus, nii nagu vanematelgi Eesti murukõrrelistel. Puhta sordina ‘Herbert’ siiski müügile ei tule, sest ilusa muru saab vaid mitmest sordist, mis üksteist täiendavad.

Koostöö Jõgeva Sordiaretuse Instituudiga algas 2007. aastal. Uut sorti ‘Herbert’ katsetati eri segudes nii mahedalt kui ka väetisi ja herbitsiide kasutades. Valik tehti mitme aasta tulemuste põhjal ning segude koostis peaks rahuldama ka kõige nõudlikumat klienti (muidugi eeldusel, et muru korralikult hooldatakse). Aed ja Muru hakkas ‘Herbertit’ kohe ka paljundama, et seemnesaagi suurenedes tõrjuda välja samalaadne välismaine sort oma seemnesegudest. Vanemate kodumaiste murukõrrelistega sobib ‘Herbert’ hästi kokku.