pudelkõrvits
Pudelkõrvits on võimsa kasvuga ning heades tingimustes võib kasvada kuni 5 m pikkuseks. Õied on küll tagasihoidlikud ning kestavad taimel lühikest aega (õhtul avanenud õied närtsivad järgmise päeva keskpäevaks) kuid see eest on taimel kaunid suured ja südaja kujuga lehed. Peale õitsemist ilmuvad vahvad rohekad viljad, mis olenevalt sordist on suuremad või väiksemad, ümarjad, silinderjad, pudelit või pirni meenutavad. Lisaks ilule kõlbavad viljad noorelt ka süüa. Toiduvalmistamisel kasutatakse neid samuti kui rullkõrvitsat e kabatšokki. 

Et pikendada vegetatsiooniperioodi ja suurendada saagikust võiks pudelkõrvitsat kasvatada eelkõige kasvuhoones. Kuid edukalt saab kasvatada ka avamaal, kus taimele tuleks valida soe, päikseline ja tugevate tuulte eest kaitstud koht. Hea tahtmise korral õnnestub kasvatamine nii verandal kui toas. Muld võiks olla kerge, huumus- ja toitaineterikas. Mullaviljakuse tõstmiseks võib mulda rikastada nii sõnnikuga kui kompostimullaga ning anda lisaks mõnda kompleksväetist. 

Külmaõrnad taimed tuleb ette kasvatada, selleks kulub umbes 35 päeva. Külviaeg sõltub kasvutingimustest. Sooja kasvuhoone olemasolul võib teha külvid varem, avamaal kasvatatavate taimede puhul aga hiljem. Külvamiseks on seega paras aeg märtsi lõpp, aprill, hiljemalt mai algus. Umbes 6-8 cm läbimõõduga potti külvata seemned ühekaupa 2-3 cm sügavusele. Soojas (+20°...+22° C) idanedes ilmuvad tõusmed 10-12 päevaga. Alalisele kasvukohale istutamiseks peaks istikul olema 2-3 pärislehte. 

Enne avamaale istutamist tuleks taimi umbes nädala vältel välisõhuga karastada. Avamaale saab taimed istutada siis, kui muld on piisavalt soojenenud ning suurem öökülmaoht möödas. Vajadusel tuleb noori taimi kaitsta öökülmade eest katelooriga. 

Pudelkõrvitsa lopsaka kasvu ja rohke saagi tagamiseks tuleb taimi kasvuajal korralikult kasta ning 1-2 korda kuus mõne mineraalväetise lahusega väetada. 

Kuna tegu on liaaniga, vajab pudelkõrvits kasvamiseks tuge. Teda võib lasta üles ronima mööda aeda, tara või seinaäärt, meelsasti kasutab ta ülesronimiseks mõnda lähedal asuvat puutüve või spetsiaalselt paigaldatud tugesid.