Samas on ka neid ilupõõsaid, mis kevadisele õieilule lisaks pakuvad sügisel küll kauneid kuid ka söödavaid vilju. Osad neist sobivad kohe põske pista, teistest saab valmistada tervistavaid hoidiseid. Söödavate viljadega ilupõõsaid kasvatades pole ka hirmu, et ahvatlevad värvilised viljad lastele ohtlikud on. Järgnevalt viis söödavate viljadega ilupõõsast.

Kuldsõstar alustab õitsemist kuldkollaste ja magusalt lõhnavate õitega mai keskel. Meeldiva maitsega magushapud, enamasti mustad viljad valmivad augustiks. Sügiseks värvuvad kuldsõstra lehed kaunilt erepunaseks. Mullastku suhtes vähenõudlik põõsas kasvab kuni 3 m kõrguseks, talub hästi põuda ja talvepakast ning eelistab päikselist kasvukohta. Sobib soolo- ja rühmataimena ning vabakujuliseks hekiks. 

ebaküdoonia
Jaapani ebaküdoonia pakub maikuus lehtimise ajal lummavat lopsakat oranžpunast õieilu, sügiseks valmivad rohekaskollased õunviljad. Viimased on küll C-vitamiini rikkad ja söödavad ent väga hapud ning sobivad eelkõige sügavkülmutamiseks või hoidistamiseks. Põõsas kasvab kuni meetri kõrguseks, on vähenõudlik mullaviljakuse ja niiskuse suhtes ning eelistab päikselist kasvukohta. Sobib soolo- ja rühmataimena ning vabakujuliseks hekiks. 
läiklehine mahoonia
Läiklehine mahoonia õitseb mais–juunis mil näitab oma kauneid kobarõisikutesse koondunud kollasid õisi. Vahakirmega kaetud sinakasmustad viljad valmivad septembris ja on söödavad, välimuselt meenutavad sinikaid-mustikaid. Põõsas on igihaljas, laiuv ja 1-1,5 m kõrgune. Mullastiku suhtes vähenõudlik, kasvab nii päikselisel kui varjulisel kohal. Sobib soolo- ja rühmataimena ning vabakujuliseks hekiks. 
aroonia
Aroonia kasvab kuni 2.5 m kõrguseks. Õitseb mais ja juunis. Valged õied on koondunud lamedatesse õisikutesse, mustjad kootava maitsega viljad valmivad augusti lõpus septembris. Viljad sobivad nii mahla kui koos teiste puuviljadega kompoti valmistamiseks. Läikiv-tumerohelised lehed muutuvad sügisel kaunilt oranžikaspunaseks. Eelistab päikselist kasvukohta, on külmakindel ning pole kuigi nõudlik mullaviljakuse suhtes. Sobib nii heki- kui soolotaimeks.
kurdlehine roos
Kurdlehine roos alustab õitsemist juulist, tumeroosad õied on suured ja lõhnavad. Suured ja ümarlapikud kuni 2.5 cm läbimõõduga esimesed oranžpunased viljad valmivad juba augustis. Vitamiinirikkad viljad sobivad nii keedise ja mahla valmistamiseks kui kuivatamiseks. Põõsa kõrguseks on kuni 2 m. 5-9 lehekesest koosnevad lehed on paksud ja tugevasti kortsus. Kasvutingimuste suhtes pole kuigi nõudlik, kuid eelistab päikselist kasvukohta. Sobib aeda nii üksikpõõsana kui rühmiti.