Päritolult Austraalia puu

Selle imeõli allikas on Austraalias kasvav 5–7 m kõrgune väike puu tee-melaleuka. Melaleuka perekonda kuulub 250 liiki puid-põõsaid. Neile, nagu ka teistele mürdiliste sugukonna liikmetele, näiteks eukalüptidele, on iseloomulikud laigulised tüved, sest kihiline puukoor eraldub pikkade ribadega. Lehed on kitsad (kuni 3,5 cm pikkused), valkjad õied moodustavad 3–5 cm pikkusi tähkõisikuid, vili on kupar. Melaleukametsi on Austraalias rohkem kui 4 miljonil hektaril.

Teepuu eeterlikku õli saadakse lehtedest ja okstest veeauruga destilleerides. See on aromaatne kahvatukollane viskoosne vedelik värskendava, kamprit meenutava lõhnaga. Miks siis ikkagi on taime nimeks teepuu, joome ju teed peaaegu kõik ja ei teagi, et selline vägev arstirohi? Jah, nimi on üks, aga taimed erinevad. Igapäevast teed, mida joogina tarvitame, saadakse hiina teepõõsa ehk teekameelia lehtedest (Camellia sinensis).

Meie tee-melaleuka sai oma nime kapten Cookilt ja tema meeskonnalt, kes 1770. aastal Botany Bay lahes randusid ja seal teepuu lehtedest virgutavat jooki valmistasid. Austraalia aborigeenid tunnevad teepuu väärtuslikke omadusi juba aastasadu. Euroopas õpiti teepuud tundma II maailmasõja ajal, kui Austraaliast pärit sõdurid ravisid teepuuõliga haavu.

Tohutult raviomadusi

Võimalusi, mille puhul teepuu eeterlikku õli saab kasutada, on uskumatult palju. Õli on väga antiseptiline, hävitab mõjusalt baktereid, viirusi ja seennakkusi, leevendab valu ja ravib põletikke. On teada teepuuõli immuunsüsteemi tugevdav toime. Välispidiselt võib teepuuõli panna nahakriimustustele, põletushaavadele, vinnidele, paisetele, kasutada seda lihasevalu, nohu, naha seenhaiguste, putukahammustuste jm raviks.

Teepuuõli võib nahale panna puhtal kujul. Vältida tuleks lahjendamata teepuuõli sattumist silma, suhu ja limaskestadele. Teepuu aitab ka inimesi, kes kannatavad sügava kurbuse ja ängistuse all. Koos kummeli- ja lavendliõliga rahustab ta üliaktiivset meelt ja aitab saavutada sisemise tasakaalu. Teepuu koos eukalüpti- ja rosmariiniõliga on efektiivne gripi puhul, segu võib lisada vannivette, teha jalavanne või kasutada inhalatsiooniks.

Meditsiinis on kasutusel ka teised melaleuka liigid, nagu kajuputi-melaleuka, must melaleuka, punane melaleuka jt.

Teepuuõli leidub nii inimeste kui loomade tarbeks valmistatud hügieeni- ja kosmeetikavahendites, samuti kodudes kasutatavates puhastus- ja desinfitseerimisvahendites.

Selleks et teepuuga lähemat tutvust teha, pole vaja sõita Austraaliasse – huviline võib sammud seada Tallinna Botaanikaaeda, kus neid samuti kasvab.