Ingverile annavad vürtsikuse risoomis leiduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt kokku 1–3% kuivkaalust.

Eeterlikest õlidest on tuntumad tsinkberool ja tsinkbereen. Peale selle on ingveris ka fenoole sisaldavaid vaikaineid, nagu tsingerool ja gingerool, mis annavad taimele vürtsikalt terava maitse.

Süsivesikuid ja valke leidub piisavalt, need tingivad ka risoomi kalorsuse – 100 grammi värsket ingverit annab keskmiselt 40 kilokalorit. Paraku on sellel näidul vaid teoreetiline väärtus, sest nii palju keegi ju seda maitsetaime ei söö.

Küll aga tasub tähelepanu pöörata ingveri mikrotoitainetele – vitamiinidele ja mikroelementidele. Vitamiine sisaldavad ainult värsked risoomitükid, kuivatamisel läheb enamik neist kaduma. Mikroelemendid jäävad kuivatamisel alles, märkimisväärselt on ingveris rauda, fluori, joodi ja mangaani.

Portugallased söötsid oma orjadele viljakuse suurendamiseks sisse ohtralt ingverit, et tööjõudu ikka juurde tuleks. Jaapanis valmistatakse tänapäevalgi mehisusepäevaks spetsiaalne roog, mille kohustuslikuks koostisosaks on ingver.

Hiinlased on veendunud, et ingver tõstab potentsi ja kindlustab pika eluea.

Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ta on hea kurguvalu, oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ja reisimise ajal. Hongkongi hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt ingverit. Kui tahate ka proovida, siis maksab pool tundi enne reisile minekut sisse võtta üks gramm kuivatatud ingverit. Mitu ülikooli üle maailma teevad katseid ingveriga, et just selle imejuurika abil vähiravim lõpuks leida.

Muide, ingveril on veel üks suur eelis – tal ei ole mingeid kõrvaltoimeid. Peamiselt ergutab ingver aga kogu immuunsüsteemi, vereringet ja tõhustab seedimist. Ent ingver suudab veel enamat. Eeterlik õli gingerool, mis annab ingverijuurele tüüpilise teravuse ning on salitsüülhappe (aspiriini toimeaine) sugulane, muudab vere vedelamaks ning kaitseb meid nii südameinfarkti eest. Ingver surub alla okserefleksid pärast ülesöömist, toetab ainevahetust ja takistab kõhukinnisuse tekkimist.

China Medical University’s Taiwanis läbi viidud uurimus kinnitas, et ingver on väga hea abivahend kõhulahtisuse korral ning selle ennetamiseks.

Kuna inimesed muutuvad antibiootikumide vastu üha immuunsemaks, tuleb tagasi pöörduda vanade ravivõtete poole, milleks on tavaline ingver. Esimest korda esitleti uuringu tulemusi, mis kinnitasid ingveri toimeainet, ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry. Teadlaste andmetel on ingver odav ja kergesti kättesaadav alternatiiv kallitele ravimitele kõhulahtisuse raviks, mille on põhjustanud kolibakter. Kolibakter on ka tavalise turistide diarröa põhjuseks.

Fütoteraapias soovitatakse ingverit tänu selle suurepärastele omadustele kui seedetegevust toetavat vahendit, kusjuures hõlpsamaks manustamiseks on ingver paigutatud želatiinkapslitesse. Kasutada võib ka ingveritinktuuri, mida võetakse vahekorras 1 : 5 vees lahjendatuna enne sööki 20–30 tilka.

NB! Neeruhaiged ja pankrease haigusi põdevad peaksid ingverist loobuma. Samuti ei sobi ingver neile, kes tavaliselt kuumust halvasti taluvad. Kuid tuleb meeles pidada, et ingveriga ei tohi liialdada mao ja kaksteistsõrmiku haavantõbe põdevad inimesed ja lapseootel naised. Kõrge palaviku ja verejooksude esinemisel on ingveri tarvitamine vastunäidustatud.

Ingveritee külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks. 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks
meega.

Allikas: "Toataimed roaks ja raviks", Toivo Niiberg, Maalehe Raamat