Kas potikuusk kasvab aias edasi?

Potipuude kasuks räägib esmapilgul see, et taime saab maha istutada ja ta hakkab aias kenasti kasvama – nii ei ole tema elu asjatult raisku läinud. Tegelikkuses ei pruugi see aga nõnda lihtne olla. Mida väiksem on taim, seda suurem on tõenäosus, et ta maha istutades kasvama hakkab. Suuri potipuid ei ole kuusekasvatajad aga mitte selle mõttega potti pannud.

Kõik pottides müüdavad tavapärased istikud on koolitatud puud, mis tähendab, et nende juured lõigatakse kasvukohal igal aastal vähemalt korra ringiratast läbi. Selline teguviis soodustab tugeva juurepalli moodustumist ja väldib väga jämedate juurte kasvamist. Nõnda koolitatud taim kannatab igal ajal maast üles võtmist ja ei põe uues kasvukohas pikalt.

Jõulukuusekasvandustes aga sellist koolitamist ei praktiseerita – sealsed taimed on mõeldud pigem mahasaagimiseks kui potti istutamiseks. Kuna ka väheste ja julmalt läbi raiutud juurtega puu tunneb end mulla sees mõne nädala paremini kui maapinnalt saetud puu vees, istutatakse neid ka suurematesse pottidesse. Sellise puu edasikasvatamine enamasti siiski ei õnnestu.

Jõulupuu edasikasvatamist võib lisaks olematule juurekavale takistada ka tugev temperatuurimuutus – tuuakse ta ju koju välitingimustest ja edasi hoitakse kuni kuu toatemperatuuril. Pärast pikemalt soojas toas olemist on loomulik, et puu peab tubaseid tingimusi sooja suve saabumiseks ning hakkab hoolega kasvama. Kui selline taim pärast pühi uuesti õue viia, on hukkumine suuremate külmade saabumisel sama hästi kui kindlustatud.

Potipuud ostes tuleks alati küsida, kas taim on koolitatud või tuleb tavaliste jõulukuuskede juurest – vaid esimesel juhul on julgust loota, et teda saab edasi kasvatada. Oluline on teada, et sellist puud ei tohiks kunagi tuppa viiagi – kui jõulud on soojad, istutatakse ta kohe pärast ostmist aeda ning ehitakse seal.

Kui taim on siiski tuppa toodud, tuleb talle ka ülejäänud talve veetmiseks otsida plusskraadidega ja valge talvitumiskoht. On vaja hoolt kanda, et taimel oleks kogu talve jooksul piisavalt vett, ning õue tohib ta istutada alles pärast öökülmade möödumist. Ideaalne on selline taim, mis on mitte üksnes jõuluks potti pandud, vaid suurema osa oma elust konteineris kasvanud.

Küpress sobib hästi ka toalilleks

Aianduskeskuste külmades saalides müüakse pottide sees ka erksavärvilisi küpresse ja ebaküpresse. Need on järjest populaarsemad jõulupuud noorte ja linnas elavate inimeste kodudes. Põhjuseks see, et taimed on ilusa sügava värviga ning kompaktse kujuga, lisaks on neid saada väga erinevas suuruses. Kõnealused taimed kasvavad tubastes tingimustes kenasti kas või suveni, mil nad võib võimaluse korral õue istutada ja enne külmade saabumist taas potiga tuppa tuua. Nii on kaunis puu toas kogu talve ning lausa ootab, et teda pühadeks ehitakse. Välitingimustes need taimed meil ei ela.

Pikemat elulootust pole kunstlumega üle värvitud puukestel – nende loomulikud eluprotsessid on värvimisega häiritud ja ei taastu enam kunagi. Ka need taimed on mõeldud vaid hooajaliseks kaunistuseks.

Kas valida jõulupuuks kuusk või nulg?

Lõigatud puude valikul tasub puud alati raputada ja kontrollida, ega okkad pudene. Juhul kui pudenevad, on ta juba saanud mingisuguse kahjustuse ning ei pea ka toas üle paari päeva vastu. Üldine reegel on, et nulg peab alati paremini vastu kui kuusk, küll aga ei anna ta tuppa traditsioonilist jõululõhna.

Hea on teada, et enamik müüdavatest lõigatud jõulupuudest tulevad meile välismaalt ja on juba läbinud üsna pika tee. Võimalusel valige kodumaine puu, mis on saetud vahetult enne kojuviimist – nii säilib ta kauem.

Kui väljas on külmakraadid, ei tohiks väliaiast ostetud jõulupuud otse tuppa viia. Parem on lasta tal vahepealses keskkonnas vähemalt pool päeva sulada ja alles siis tuppa viia. Selline aklimatiseerumisaeg hoiab taimel okkad kauem küljes.

Olenemata sellest, kas valituks osutus luksusliku väljanägemisega kohev nulg või kaunis traditsiooniline kuusk, tuleb lõigatud puu alumisest otsast ära saagida 3–5 sentimeetri paksune seib. Varreotsa lõikamine tuleks teha vahetult enne puu vette panemist, kuna see soodustab vee liikumist taimesse. Viimane on jällegi väga oluline taime säilivuse seisukohalt – puu, mis ei saa piisavalt vett, viskab paratamatult okkad maha.

Soovitatav on puule valida võimalikult suure veeanumaga jalg – seda põhjusel, et jõulupuud joovad palju. Esimesel paaril päeval tuleb vett lisada vähemalt paar korda päevas. Et aidata puul esmane janu kustutada, võiks ta kohe pärast varreotsa ärasaagimist panna üheks päevaks seisma vett täis ämbrisse või kolmandiku võrra täidetud vanni.

Lillepoodides ja aianduskeskustes on kuusemüügihooajal saadaval jõulukuuskede ja lõikelillede toitelahus. Sisuliselt on tegu kasvustimulaatoriga, mille hulgas ka roiskumist takistavad ained. Lisades seda nii kuuse- kui ka lillevette, parandame nende taimede säilivust ning hoiame vaasid puhtana. Kõnealune väetislahus on vahel müügil ka okkaliimi nime all.

Lõigatud jõulupuu hooldamise meelespea

Külmaga lase puul jahedas kohas sulada ja aklimatiseeruda.

Sae enne vette panemist puu varrest ära vähemalt paari sentimeetri paksune seib.

Pane puule alati pisut rohkem vett, kui ta tarbib – ära jäta teda kuivama!

Kasuta aiandus- või lillepoest saadavat nn okkaliimi.

Kui kasutad elava tulega küünlaid, paiguta need puule ohutult ja ära jäta neid järelevalveta!