Veel üsna lehtedeta kõverad puukesed on ühtäkki üksainus nõretav kohev roosalilla lillepidu. Sandanskisse on juudapuid õige pillavalt istutatud. Ühel kesklinna haljasalal ilutses suisa terve juudapuude salu. Samas lähedal aga üsna korralik õlipuu. Tuleb välja, et Bulgaaria edelanuka Struma jõe org võimaldab õlipuudel vabalt kasvada. Ühte oliiviistandust sai kohatud Kreeka piiri ääres. Seega on sellel puul Bulgaarias igati perspektiivi laialdasemaks kultiveerimiseks!

Kuurortlinna Sandanski suuremaid puhkeparke jääb bussijaamast väikese jalutuskäigu kaugusele põhjakaarde. Väidetavalt kasvavat seal „kakssada liiki vahemerelisi puid-põõsaid“. Esmapilgul ei paista see kusagilt välja. Tasapisi hakkab silm aga uusi liike eristama. Lisaks mustadele mändidele merimännid. Küpressisambad ja seedrid. Mitu meetrit kõrged loorberkirsipuud ja iileksid on suisa 8 meetrised. Paar korgitamme. Jõeääres sinetas puudel roniv visteeria. Muidugi õitsesid sellal seal aina juudapuud, sekka õites hobukastaneid ja suisa koduseid kaharaid kaski.

Huvitava rühma loovad viis suureõielist magnooliat (Magnolia grandiflora). Näiteks Itaalias Garda järve ümber on seda USA kaguosast pärit liiki istutatud tüdimuseni palju, tervete alleedena. Sandanskis mõjub see rühm sedasi üksikuna haruldasena ja seetõttu väga ilusana. Igihaljad üliläikivad lehed nagu kummipuul, silehallikas, õrnalt rõmeline koor.

Haruldastest okaspuudest torkas silma krüptomeeriaid ja mammutipuu. Paraku esimesed väga kidurad vitsad ja mammutipuu kuivab üldse ära. Miks küll?

Kuid pingutasime mis me pingutasime, ikkagi tundus kahtlane, kas 200 liiki pargi peale ikka kokku tuleb. Kuid sel polnudki erilist tähtsust.

Lisaks juudapuudele on Sandanskile iseloomulik idaplaatan (Platanus orientalis). Siltidega on tähistatud pargi 300-aastased puud, linnas on suisa 600-aastane isend. Idaplaatan on seal Bulgaaria edelanukas omamaine teglane. Sama võimsaid puid nägime alles eelmisel päeval looduslikult ühe tormitseva mägijõe ääres. Vana plaatan linnahaljastuses on suurepärane, ent veelgi erilisemalt mõjub ta lihtsalt metsas ette sattudes. Viibimine Euroopa plaatanimetsades sai üheks mu elu suurimaks looduselamuseks üldse.