Aiaomanikud tutvustavad oma hoole ja armastusega rajatud aedu, avatud on nii ajaloolisi kui kaasaegseid aedu, linna- ja taluaedu, puuvilja- ja lilleaedu, nii hoolikalt vormi trimmitud kui looduslähedasi aedu. Juuni esimesel nädalavahetusel toimub aedades ekskursioone, kontserte, näitusi, töötubasid taimede tundmaõppimiseks, istutamiseks ja hoolduseks. Reede, 1. juuni on mõeldud eeskätt kooliõpilastele, laupäev ja pühapäev kõikidele huvilistele.

„Eesti aedades saab imetleda nii 50-aastast jugapuud, mis laiub 10 ruutmeetril kui kuulata nõuandeid, kuidas rajada jätkusuutlikku koduaeda,“ ütles Helle Solnask, „Euroopa aiad 2018“ projektijuht. „On mõeldud ka lastele, osades aedades pühendatakse lapsi aiaharimise põnevasse maailma. Saab istutada, punuda lillepärgasid ja valmistada lillekimpe.“

Euroopa avatud aedade festival juhib tähelepanu sellele, et kauni aia rajamine ja hooldamine, selle säilitamine, taastamine, hoidmine ja kaitsmine nõuab palju tööd ja vaeva. Aiad on osa meie mälust ja ajaloost, aedade kujundus ja liigirikkus on oluline osa kultuuripärandist. Aiafestival on suurepärane võimalus anda edasi kogemusi ja oskusi nii alles alustavatele rohenäppudele kui ka kogenud aiaekspertidele.

Aiafestival sai alguse Prantsusmaal juba 2003. aastal, tänavusel Euroopa kultuuripärandiaastal on otsustanud liituda ka teised riigid – Saksamaa, Horvaatia, Eesti, Ungari, Iirimaa, Leedu, Holland, Slovakkia, Valloonia piirkond Belgias.

„Euroopa aiad 2018“ kuulub Euroopa kultuuripärandiaasta 2018 programmi.

Teavet Eesti avatud aedade kohta saab Eesti Muinsuskaitse Seltsist www.muinsuskaitse.ee ja Euroopa kultuuripärandi aasta kodulehelt www.parandiaasta.ee.