Palju kaltsiumi on erinevates rohelistes maitsetaimedes, näiteks basiilikus, rosmariinis, tüümianis, petersellis, tillis, majoraanis, punes, salveis - seega on neid kasulik tarvitada ohtralt. Kuna maitsetaimi saab edukalt kasvatada väga väikesel pinnal või isegi potis, on nad kõigile kättesaadavad ja tänu suurepärastele maitseomadustele ning aroomile on nende kasutamine hea võimalus igapäevat toidulauda vajalike vitamiinide ja mineraalainetega rikastada.

Üllatuslikult leidub lisaks C-vitamiinile ohtralt kaltsiumi ka apelsinis. Apelsinid sisaldavad ka mäluparandavat koliini – B4 vitamiini, mis aitab stimuleerida ajufunktsioone. Seega võiks üks magus apelsin või värskelt pressitud apelsinimahl olla õigustatult näiteks hommikusöögi lahutamatu osa.

Pähklid, mandlid ja kuivatatud puuviljad on populaarsed ja tervislikud talvised vahepalad. Neid võib süüa magusaisu rahuldamiseks või kiire energiavajaduse korral, lisaks sisaldavad nad peale kaltsiumi ka rauda, tsinki ja magneesiumi. Kasulik on teada, et röstimata pähkleid võiks enne söömist mõned tunnid leotada, siis on nende toiteainete sisaldus maksimaalne.

Lisaks taimsetele allikatele on võimalik kaltsiumi saada ka kalast ja mereandidest, mis sisaldavad lisaks kaltsiumile ka vajalikke Omega 3 rasvhappeid ja D-vitamiini. Kõige paremaks kaltsiumiallikaks peetakse pehmeid kalaluid. Seega on kasulik väikeseid kalu võimaluse korral koos luudega süüa.

Kalad sisaldavad ka rikkalikult tsinki ja fosforit, mis on kasulik ka taimedele. Kõik vanaemad teavad rääkida, kuidas kasvuhoonesse taimede istutamisel ja mineraalväetiste puudumisel ikka paar kilu igale tomatile juurte alla pandi.

Jaga
Kommentaarid