Kaalikasupp

- 300 g kaalikat
- 2 sl rasvainet
- 1 sibul
- 3 sl hakitud seeni
- 1 l lihaleent
- soola
- 1 sl jahu
- 100 g vorsti
- 1–2 lõiku pekki
- peterselli
- majoraani

Leotatud soolaseened nõrutage tahedaks ja lõigake peeneks, sibul koorige, peenestage ning hautage mõlemad kuumas rasvas, kuni sibul kuldkollane. Kaalikas koorige, riivige ja pange lihaleemesse keema – see võib olla kuubikutest tehtud. Lisage leemele hautatud sibul ja seened, keetke, kuni kaalikas pehme.

Siis lisage külmas vees paisutatud jahu ja vorstitükikesed ning laske veel korraks keema tõusta. Pekk lõigake väikesteks kuubikuteks, praadige läbi ja puistake valmis supile, maitsestage soolaga ning puistake üle peenestatud maitserohelisega

Porgandi-püreesupp

- 600 g porgandit
- 2 l kanapuljongit
- 2 sl võid
- 2 sl jahu
- 2 muna
- ½ kl hapukoort
- soola
- sidrunipipart
- petersellilehti

Koorige porgandid, tükeldage ja keetke puljongis, kuni need on pehmed. Puljongist nõrutatud kuumad porgandid tehke püreeks. Sulatage pannil või, lisage jahu ja pruunistage kergelt, siis segage see porgandipüreega ning valage puljongisse. Keetke veel 5 minutit, kui vaja, lisage veidi vett.

Munakollased hõõruge hapukoorega vahtu, munavalged vahustage eraldi ning segage mõlemad supisse. Vajadusel lisage pisut soola ning maitsestage sidrunipipra ja peterselliga.

Kaalikapuder

- 400 g kaalikat
- 300 g kartulit
- 2 porrut või sibulat
- ½ tl köömneid
- ½ kl piima
- ½–3/4 l puljongit
- soola
- aed-liivateed või majoraani

Koorige kaalikas, lõigake kuubikuteks ja pange vähese puljongiga keema. Lisage puhastatud ja tükeldatud porrud või sibulad ning keetke kõik poolpehmeks. Seejärel pange juurde kuubikuteks lõigatud kartulid, köömned ja nii palju puljongit, et see kataks kõik köögiviljakuubikud.

Pehmed kuubikud tampige pudruks, lisage kuum piim, hautage veel mõni minut ja kloppige kohevaks.

Enne laualeandmist puistake peale peenestatud maitsetaimed, kõrvale pakkuge praetud vorstilõike.

Naeripuder

- 500 g naerist
- 2 sl rasva
- 4 sl tomatipüreed
- 1 sl jahu
- 3 sl koort
- soola

Naerid koorige, riivige ja hautage rasvainega pehmeks. Lisage jahu, tomatipüree, koor ja maitsestage soolaga. Kuumutage segades veel mõni minut. Andke lauale soojendatud kanakotlettide või -pallidega.

Naerid sinepikastmes

- 500–600 g naerist
- 1 sl võid
- 2 sl jahu
- veidi keeduleent
- sinepit
- suhkrut
- soola

Koorige naerid, lõigake kuubikuteks ja keetke vähese soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Kurnake kuubikud, aga ärge keeduvett ära visake. Sulatage kuumal pannil või, lisage segades jahu ning pidevalt kuumutades lisage veidi keeduleent, sinepit ja suhkrut.

Pange naerikuubikud kuumakindlasse kaussi, valage kastmega üle ja hautage kuni 15 minutit. Sobib keedetud kartulite ja vorsti- või singiviiludega.

Porgandivorm

- 300 g porgandit
- 200 g kartulit
- 2 sl võid
- 2 sl tomatipüreed või -pastat
- 1 kl puljongit või piima
- soola
- suhkrut
- hakitud petersellilehti
- 2 sl riivjuustu

Kooritud porgandid ja kartulid keetke pehmeks ning tehke neist kuumalt püree. Lisage osa võid, tomatipasta, kuum puljong või piim. Maitsestage soola ja suhkruga ning segage kõik hästi läbi.

Määrige ahjuvorm rasvaga, kallake püree vormi. Peale puistake riivjuustu ja ülejäänud või tükikestena. Küpsetage praeahjus, kuni pinnale hakkab tekkima koorik.

Enne laualeandmist puistake üle peterselliga.

Kaalikavorm

- 1 suurem kaalikas
- ½ kl riivsaia või mannat
- 1 muna
- ½ l piima
- 1 sl võid või rasva
- soola

Koorige kaalikas ja peenestage, kasutades keskmise jämedusega riivi.

Segage hulka sulatatud rasvaine ja riivsai, lisage pisut soola ning tõstke rasvainega määritud ahjuvormi. Peale kallake piimaga lahti klopitud muna. Küpsetage ahjus umbes 1 tund.

Porgandikroketid

- 400 g porgandit
- 2 sl võid
- ½ kl koort
- 2 muna
- soola
- 2 sl riivsaia
- rasvainet praadimiseks

Hautage puhastatud ja riivitud porgandeid võiga seni, kuni vedelik on ära aurunud. Lisage koor ja sool ning kuumutage kuni keemiseni. Pehmele jahtunud massile segage juurde munakollased, vormige kroketid (7–8 cm pikkused pätsikesed), kastke kergelt vahustatud munavalgesse, paneerige riivsaiaga ning küpsetage kuumas õlis või rasvas.

Sobivad hästi lisandiks keedetud kartulitele või lihatoitudele.

Kaalika-porgandisalat

- ½ l riivitud kaalikat
- ½ l riivitud porgandit
- 2 tl suhkrut
- ½ sidruni mahl
- 2 sl õli
- 1 dl maitsestamata jogurtit
- soola

Segage riivitud juurviljad, valmistage ülejäänud ainetest kaste ja valage peale.

Porgandisalat

- 400 g porgandit
- 2–3 sl riivleiba või kamajahu
- ½ kl hapukat marjamahla
- 2–3 sl suhkrut või mett
- 1 sl purustatud pähkleid
- veidi soola
- rohelist peterselli
- 1 sl võid

Sulatage pannil või, lisage riivleib või kamajahu ja praadige see segades läbi. Porgandid riivige, maitsestage mahla ja suhkruga, lisage praetud riivleib, segage ühtlaselt läbi. Serveerimisel kaunistage pähklite ja peterselliga.

Helve porgandikissell

- ½ kg porgandit
- 1 l vett
- ½–1 kl hapukat mahla
- suhkrut
- kartulijahu
- veidi riivitud muskaati
- noaotsatäis soola

Koorige porgandid, tükeldage ja pange vähese soolaga maitsestatud veega keema. Kui porgand pehme, tehke püree, lisage mahl ning maitsestage suhkru ja muskaadiga.

Nii nagu maitse järgi võite suhkrut lisada, võite tärklist lisada selle järgi, kas soovite vedelamat kisselli vahukoorega või paksemat piimaga söömiseks.

Frantsila talu päikesevõi

- ½ kg võid
- ½ kg keedetud porgandeid
- 1 sidruni mahl

Püreestage porgandid ja vahustage või. Segage mikseris või, porgand ja sidrunimahl. Maitsestada võib kas aniisi, peterselli, harakputke või mesiputkega, kui soovite, siis ka soolaga.

Porgandivõi säilib külmkapis 3–4 päeva. Osa valmistatud võist võib panna sügavkülma.

Või kasutamisest võite loobuda, lisades selle asemel hoopis maitsestamata paksu jogurtit, aga sidrunimahla lisage ikka.

Jogurtit lisage jaokaupa nii palju, et porgandisegu saaks hästi leivale määrida.