Pärnaõieürt sisaldab põletikuvastaseid eeterlikke õlisid, glükosiide (hüperidiini, tiliatsiini), flavonoide. Pärnaõitest on eraldatud saponiine, parkaineid, C- ja A-vitamiini.

Pärnaõitele meeldiva lõhna annab eeterlik õli farnesool. Osa pärnaõites sisalduvatest bakteritsiidse toimega aineid on veel tundmata.

Meie rahvas tunneb pärnaõisi kui ühte paremat higistamapanevat ja palavikku alandavat ravimit külmetushaiguste puhul. Gripi ja hingamiskatarride algul tehakse poorid lahti kange pärnaõieteega. Selleks võetakse kaks supilusikatäit peenestatud pärnaõisi, lisatakse üks klaas keeva vett, lastakse seista veerand tundi soojas ja juuakse kuumalt. Kui on kurgupõletik või angiin, siis kuristatkse pärnaõieteega, millele on lisatud noaotsaga söögisoodat. Siis on ravitoime suurem (võib kasutada ka lastele).

Pärnaõieteed on kasutatud ka kui veeajatit, kõhuvalu (gaasivalu) leevendajat, on saadud tulemusi ka põiepõletiku puhul.

Vähem on pärnaõietee tuntud kui neerude korrastaja (nn verepuhastaja). Samuti lisatakse pärnaõisi raviteedele, kui on häiritud sapi moodustumine ja eritumine.

Põrnaõieteel on ka rahustav toime. Enne kui sirutada käsi tableti järele, võiks juua pärnaõieteed meega. Eriti sobib see lastele ja vanuritele.

Sapipõie tegevuse ergutamiseks valmistatakse tõmmis järgmiselt. Võetakse kaks dessertlusikatäit peenestatud pärnaõisi, lisatakse klaas keeva vett ning lastakse tõmmata kaane all pool tundi. Jahtunud tõmmist juuakse pool klaasi korraga enne sööki.

Pärnakoore alune kaabe on meie rahvameditsiinis tuntud kui üks paremaid põletushaavade ravimeid. Selleks võetakse koorealust kaabet, lüüakse vahule ja pannakse haavale, mis kaetakse puhta linase riidega. Nii raviti muidu raskesti paranevaid põletushaavu.

Pärnaõietee on meie maitsvamaid taimeteesid. Teda võib juua igapäevateena kas puhtalt või lisandina poeteele. Südamehaigetel aga ei soovitata seda teed juua pidevalt, kuna pärnaõites leiduvad ühendid soodustavad kaaliumi väljumistorganismist, mistõttu võib langeda südame jõudlus.
Kui soovitakse pleegitada tedretähti (ja teisi plekke näol) võiks proovida pärnaõiekompressi. Selleks võetakse kolm supiluisikatäit pärnaõisi klaasi vee kohta, lastakse tõmmata üks tund ning seejärel tupsutatakse tõmmisega tederetähti või tehakse kompressi.

Allikas: "Aed ja mets kui apteek", Aili Paju, Maalehe Raamat