Taimede tuhmjas välisilme ja juurekaela pehmenemine on kaktuste puhul mitme kahjustuse esmatunnuseks. Eelmisel korral kirjeldasin neid ja nende tekitajaid, nüüd jätkan tõrjega.

Kahjustuste ennetamine ja tõrje

Kõigepealt tagage kaktustele kuiv valguseküllane ja talvekuudeks jahe kasvuruum. Kastke tagasihoidlikult, vältige üleväetamist ning vigastuste tekitamist ümberistutamisel. Kui märkate häireid, eemaldage nakkuskahtlased ja haiged kaktused tervetest. Istutamisel kasutage haigus- ja kahjurivaba kasvumulda, uusi või desinfitseeritud istutuspotte. Potte võib desinfitseerida keeva veega.

Muld peab olema kerge lõimisega, õhku ja vett hästi läbi laskma. Hea, kui segaksite mulda peenestatud puusütt. Tehke seda enne istutamist. Pärast istutamist katke mullapind pestud liiva või puusöepulbriga. Fusarioosi tõrjeks kastke kaktust Switch 62,5 WGga (1,5–2 g/l).
Fütoftoroosi korral kastke taime Aliette 80 WGga (0,5–1 g/l) ja korrake kastmist 3–4 nädala pärast. Nõrgema toimega vahend on Previcur 607 SL (1–1,5 ml/l). Kui tahate istutada kaktusepistikuid või fütoftoroosikahtlaste juurtega taimi, hoidke neid enne seda 5 minutit Aliette või Previcuri lahuses. Mädanikust tabandunud taimel lõigake desinfitseeritud noaga pealmine osa terve koeni (ilma pruunikate täppideta lõikekohas) maha. Lõikekohta puuderdage enne kaktuse juurdumapanekut väävliga.

Kaktuse-pehmemädaniku tõrjeks pritsige kaktuse juurekaela Aliettega või Topas 100ECga (0,5 ml/l). Juuretäide märkamisel kastke kaktust Actara 25 WGga (0,1–0,2 g/l), aga enne seda kastke taimi veega, et turgor oleks kõrge.

Hea tõrjevahend on ka Condifor WG 70 (0,3 g/l) kastmiseks tavalisel mullaniiskusel. Juuretäide vähesel arvukusel piisab kaktusepoti veega läbipesemisest, täidega asustatud juurte äralõikamisest
ja istutamisest uude mulda. Algava nematoodide kahjustuse korral lõigake kahjustatud juured ära ja pange kaktus puhtasse mulda uuesti juurduma. Kui aga tegu on tugeva kahjustusega, siis hävitage taim. Nematoodide peletamiseks ja kahjustuse ennetamiseks leotage juuri enne istutamist maarjasõnajala vesileotises (50 g peenestatud sõnajalavarsi ühe l vee kohta).