Vastab Farm Plant Eesti nõustaja Tiiu Annuk:

Kõige olulisemaks kahjuriks inglitrompetil on karilane. Samuti üsna tavalised on kedriklestad, kapsaliblika röövikud ja lehetäid. Teised kahjustajad pole nii olulised. Millegipärast kahtlustaksin eelkõige kasvuhoone karilast ja seejärel punast kedriklesta.

1. Kasvuhoonekarilase tunneb selle järgi, et valmikud on piimvalgete tiibadega. Kahjustavad nii vastsed kui valmikud imedes taime mahla lehe alumisel poolel, kuid suuremat kahju teevad väheliikuvad vastsed, kes on kinnitunud suhteliselt liibuvalt taime lehe alaküljele. Karilast on suhteliselt raske tõrjuda, kuna vastsetele moodustub peale nö vahajas kiht, mis kaitsed teda tõrjevahendite eest. Eriti tugeva kaitsekihiga on karilase munad ja viimase kasvujärgu vastsed.

Tõrje: Keemiliselt võib karilast tõrjuda mitmete preparaatidega, kuid kindlasti on tõhusamad süsteemse toimega insektitsiidid nagu nt Actara 25 WG, mille kulunorm on 8g 10 liitri vee kohta. Kahjurputukatele mõjub kiiresti kontaktselt ja seedetrakti kaudu, st kui ta imeb pritsitud taime mahla, siis hukkub. Kuna preparaat kahjuri munadele praktiliselt ei mõju, tuleks pritsimist korrata 2-3 nädala pärast. Võib kasutada ka looduslikke taimekaitsevahendeid nt 0,3-0,5% kontsentratsiooniga NeemAzal T/S-i, pritsimist tuleks korrata 7-10 päeva pärast.

2. Punase kedriklesta kahjustuse puhul peaks lehe allküljel näha olema ka võrgendit, see on üks väga hea eristamise tunnus, kuna lestad on ise suhteliselt väikesed ja sageli neid ei märgata. Hoolikal vaatlusel on muidugi näha, soovitan luubi appi võtta, siis näeb neid kindlasti. Ainult talvituv punane kedriklest on punast värvi, vastsed aga hoopis heledad valkjas rohelise värvusega. Kedriklest muneb munad lehe alumisele küljele, munadest väljunud vastsed hakkavad kohe taimi kahjustama imedes sealt mahla. Areng täiskasvanud isendini sõltub toa temperatuurist ja niiskusest. Soojades oludes on kedriklestal mitu põlvkonda kuu jooksul. Esimesed kahjustustunnused on täpid lehtedel, kahjustuse süvenedes lehed muutuvad kollaseks ja kuivavad.

Tõrje: Kedriklesta on väga raske tõrjuda kuna tavalised putukatõrjevahendid lihtsalt ei pruugi toimida. Tõrjevahendi ostmisel tuleb selgeks teha, et see oleks mõeldud ka lestade tõrjeks. Üks võimalus kedriklesta tõrjuda toataimedel on kasutada looduslikku preparaati NeemAzal-T/S-i kahjustuse alguses (0,3-0,5%, 30-100 ml pritsimislahust/m²), pritsimist korrata 7-10 päeva pärast uuesti . Sobib kasutada ka preparaati. Vertimec 018 EC, mis on spetsiaalne lestatõrjevahend, teistkordselt pritsida 7 päeva pärast uuesti.