Saatud mass kurnatakse läbi marli või hõreda riide, sealjuures pigistades või pressides.

Mahl valmsitatakse harilikul toatemperatuuril vahetult enne tarvitamist. Terveks päevaks mahla valmis teha pole soovitav, sest seismisel läheb see hapuks ja tärklis sadestub.

Kartulimahl, eriti koos porgandi- ja sellerimahlaga, alandab kilpnäärme ületalitlust. Mahla tuleks juua päevas 0,5 l, jättes raviajaks menüüst välja liha- ja kalatoidud.

Rahvameditsiin soovitab värsket kartulimahla ka pidevate peavalude korral. Juua 0,5 klaasi kolm korda päevas. Esimene kord hommikul tühja kõhuga, teine pool tundi enne lõunasööki ja kolmas kolm tundi enne magamaminekut. Pärast kahenädalast ravikuuri teha 5-6päevane paus, seejärel protseduuri korrata. Nüüd tuleb võtta mahla vaid 1/4 klaasi korraga.

Paistes (turses) silmalaugude või väsinud silmade puhul riivida kartul, panna marlitüki sisse ja asetada silmadele. Kompress eemaldatakse veerand tunni pärast, lauge ja silmaümbruse nahka tuleks määrida ettevaatlikult kreemiga.

Ülemiste hingamisteede haiguste puhul soovitatakse sisse hingata kartulikeeduauru, eelnevalt vette pisut soola lisades.