Aianduskeskuse Hortes tootejuht Lea Mäss lisab, et populaarne on Eesti inimeste seas ka peterselli, murulaugu, tüümiani, pune, mündi, piparrohu, estragoni, koriandri ja sidrunmelissi kasvatamine.

"Väga menukaks on osutunud rukola salat, samuti meeldivad inimestele ka rosmariin ning lavendel. Kõiki neid maitsetaimi võib suvel kasvatada rõdukastis või terrassil suuremas potis. Rõdul saab suures kotis kasvatada ka kartulit, tomatit ning maasikataimi."

Silmas tuleb pidada taimede vajadusi

Jälgida tuleks spetsialistide sõnul, et taimedel oleks piisavalt valgust, kuid mitte otsest keskpäevast päikest. Külvata tuleb seemned esmalt toas minikasvuhoonesse aknalauale, hoida soojust ja niiskust.

Piserdada võiks Järvela sõnul pihustiga iga päev, aeg-ajalt õhutades ehk kergitades kaanekest. Pärislehtede ilmumisel tuleb pikeerida taimed kassettidesse ja hiljem istutada potikestesse või rõdukasti. Võiks kasutada rõdutaimede mulda.

"Kui taimed kasvavad juba potis või kastis, võib neid väetada nii suvelillede vedelväetise kui ka maitsetaimede orgaanilise väetisega," täpsustab  ta. "Soojade ilmade saabudes kolida taimed-kastid rõdule tuulevaiksesse sooja kohta."

Kindlasti peab teadma, mida muld täpselt sisaldab. Kui see sisaldab püsiväetist hooaja lõpuni, pole lisaväetist vaja. Lahjema turbasegu korral väetatakse taimi köögiviljadele mõeldud väetisega suve jooksul.

Kõige lihtsam on kasutada graanulitega "tarku" väetisi, mida kasutatakse vaid kord aastas ning millest toitaine vabaneb soojuse ja niiskusega, kust taim omastab nii palju toitaineid kui parasjagu vaja.

Maitsetaimi saab toas kasvatada aasta läbi

Taimedele on kasvamiseks oluline soojus, niiskus ja toit ehk väetis. "Kasta on parim siis, kui näpuga katsudes on muld kuiv. Parem on see töö ette võtta õhtul või hommikul, kui päike kohe mulla niiskust välja ei auruta," õpetavad asjatundjad. "Pigem kasta harvem, kuid põhjalikult."

Vihmaste ilmadega tuleks seevastu jälgida, et kastid-potid poleks ligumärjad, sest juured võivad kergesti mädanema minna. Seega oleks hea kasutada põhjas oleva auguga potte ja kaste.

"Maitsetaimi saab tegelikult kasvatada aasta läbi, kui neile anda lisavalgust taimelampidega," ütleb Mäss.


Porgand kasvab potis, redis rõdukastis

- Beebiporgandit saab edukalt kasvatada vähemalt 15 cm sügavusega potis-rõdukastis, näiteks sorti ‘Little Finger'.  8-cm porgandid maitsevad juba väga head!
- Redised sobivad pigem rõdukasti, sest potis need ei kipu edenema.
- Potitomatid kannavad hästi, kuid külvist saagini kulub 3,5 kuud. Parimad sordid on näiteks ‘Balkonstar' (punane), ´Balkoni Yellow' (kollane), ‘Tumbling Tom Red' (punane), ‘Tumbling Tom Yellow' (kollane) ja oranžide viljadega rõdutomati sort ‘Venus'.
- Samuti sobib potipõllumajanduse jaoks väikeste ümarate viljadega kibepipar ‘Koral' (punane).
- Väga head tarkused on kirjas äsja ilmunud Riho Terase raamatus "Seemnest suureks".