Eemaldage karusmarjadelt otsad ja peske üle. Lisage potti pool klaasi vett ja laske keema. Lisage kooritud ja tükeldatud pirnid. Puhastage pistaatsiapähklid koortest, suruge pudrunuiaga veidi katki ning lisage massile. Kui enamik karusmarju on muutnud värvi, lisage suhkur ja keetke umbes 20 minutit. Lõpuks lisage moosisuhkur ja keetke veel 5 minutit. Eemaldage vaht, pange purkidesse ja kaanetage.

Karusmari mustikatega

- 1 kg karusmarju
- 1 kg mustikaid
- 1,3 kg moosisuhkrut

Pange puhastatud mustikad ja karusmarjad vähese veega keema. Keetke koos pehmeks ja 5 minutit enne keetmise lõppu lisage moosisuhkur. Võib kasutada ka moosipaksendajat. Eemaldage vaht, pange ettevalmistatud purkidesse ja kaanetage.

Karusmarja-porgandikeedis

- 0,6 kg karusmarju
- 0,3 kg porgandeid
- 0,6 kg moosisuhkrut
- 5 tl vaniljesuhkrut

Pange puhastatud ja tükeldatud porgandid vähese veega keema ja hautage pehmeks. Valage vett veidi vähemaks, lisage karusmarjad ja keetke koos pehmeks. Lisage suhkur, et läheks vedelamaks. Kui suhkur on sulanud, ajage mass läbi jõhvsõela, et sõelale jääksid ainult seemed. Keetke veel 5 minutit, lisage vaniljesuhkur, eemaldage vaht ja pange kuumalt purkidesse.

Särtsakas salat

- 0,4 kg kurki
- 0,3 kg tomatit
- 3 paprikat (võimalusel kollane, punane, roheline)
- 0,3 kg õunu
- 1 väike küüslauk
- 4 sl suhkrut
- 1 tl purustatud musta pipart
- 2 sl soola
- 2 sl 30% äädikat

Koorige kurgid ja lõigake kuubikuteks. Sobivad väikeste seemnetega kurgid.

Koorige ka õunad, eemaldage südamikud ja lõigake samuti kuubikuteks.

Tomatid pange mõneks sekundiks keevasse vette, siis kohe külma vette ning eemaldage tomatitelt nahk. Lõigake tomatid väikesteks tükkideks.

Valage potti hästi vähe vett ja pange kõik koos keema. Keetke pidevalt segades peaaegu pehmeks, lisage eelnevalt puhastatud ja kuubikuteks tükeldatud paprika. Kui on umbes 5 minutit keenud, lisage suhkur, sool ja väikesteks tükkideks lõigatud küüslauk. Keetke massi umbes 20 minutit, maitsestage vajadusel ja lisage äädikas. Keetke veel 5 minutit, pange ettevalmistatud purkidesse ja kaanetage.