Pealsete kängumise ning keerdumisega kaasnev kollasetriibulisus võimaldab kindlalt väita, et siin on tegu sibulatele ohtliku viirushaiguse sibula-kold­triipsusega.

Seda haigust põhjustab võõramaise nimega Onion yellow dwarf- viirus. Haigus ilmneb juba varsti pärast pealsete moodustumist. Need kahvatuvad, on ilma iseloomuliku vahakirmeta ning muudavad oma loomulikku kuju, muutudes laineliseks ja lamedaks.

Haiguse süvenedes lehed keerduvad ja ripuvad lõdvalt alla. Lähemal vaatlusel on nende peal näha kitsaid kollakaid pikitriipe. Taimedel tekib tugev kasvusurutis. Sibulad on kaelast sedavõrd jämenenud, et puudub täiesti selge piir sibula üleminekul pealseteks. Haiguse tõttu jääb sibulasaak väga nigelaks.

Haigusttekitavat viirust levitavad putukad, täpsemalt lehetäid ja tirdid. Samuti võib see ohtlik nakkus edasi kanduda pealsete lõikamisel. Viirus ise säilib sibulates – nakatunud sibulad on seepärast ka haiguse algallikaks. Õnneks hakkavad tugevalt nakatunud sibulad mädanema, seega ei ole võimalik neid väga pikalt säilitada.

Haiguse eest ei ole kaitstud ka paljud teised taimed. Sama viirus kahjustab tihti eri sibulasorte, kuid ka küüslauku ning murulauku. Vaid haigete porrulaukude puhul võib kindel olla, et tegu on teise viirusega.

Haigusest lahti saada on küllaltki vaevarikas ja keeruline. Esimene abinõu viiruse vastu on haigustunnustega taimed peenralt kõrvaldada ja hävitada. Pidage meeles, et neid ei tohi panna komposti! Kõige kindlam viis haigete taimede hävitamiseks on kiire põletamine, nii väldite haiguse edasikandumist.

Et viirust kontrolli all hoida, tuleks tõrjuda ka neid levitavaid putukaid, lehetäisid ja tirte. Tõrjeks pritsige sibulapealseid bioloogilise tõrjevahendi NeemAzal T/S-iga. Tuleb valmistada küllaltki tugev lahus, kus preparaati kulub 30–50 milliliitrit 10 liitri vee kohta. Tõrjet tuleb kindlasti korrata seitsme päeva möödudes ja vajadusel mitu korda.

Vähem mõjus viis on iga kolme kuni kuue päeva tagant pritsida loodusliku valmisvahendiga Neko.

Tõsisemaid taimekaitsemürke ei ole soovitatav söödavatel köögiviljadel kasutada ning tervise huvides tuleks püüda kahjuritega võidelda looduslikul moel.