Kui märkate, et õunapuude õitsemise ajal osa õisi ei avane, vaid hoopiski kuivavad ning muutuvad pruuniks, on tegemist õunapuu-õielõikaja kahjustusega. Kui selline pung lahti lõigata, on seal sees 6 mm suurune tõuk.

Kahjur hävitab õiepunga enne õitsemist, vähendades seeläbi otseselt saagikust. Eriti ohtlik on ta aastatel, mil on jahe kevad, sest siis avanevad õienupud aeglaselt ning mardikatel on rohkem aega munemiseks.


Tõrjevõimalused:

  • Noortes viljapuuaedades võib kevadel mardikad puudelt maha raputada. Selleks asetage puu alla lina või kile ning raputage, korjake kahjurid kokku ja hävitage. Seda tuleb teha mitu korda kuni õitsemiseni välja.
  • Kuna täiskasvanud puid on keeruline raputada, võib kasutada ka püünisvöösid, mis paigutage kuni meetri kõrgusele maapinnast. Need tuleks igal hommikul üle vaadata ning sinna peitunud mardikad kokku koguda ja hävitada.
  • Kahjuri arvukust aitab kontrolli all hoida ka võraaluste läbikaevamine varakevadel ning hilissügisel. Nii hävitatakse sinna talvituma läinud isendid.

Õunapuude kahjuritest ja sellest, mida nende puhul ette võtta, loe rohkem Maalehe uuest raamatusarjast TARGU TALITA KÄSIRAAMATUD.