KAS TEADSID | Miks kurk vahel mõru on?

 (4)

KAS TEADSID | Miks kurk vahel mõru on?
KurgidShutterstock

Kurgi maitset rikuvad sellised mõruained nagu saponiidid kukurbitatsiinid, mis kogunevad vilja varrepoolse otsa koore sisse.

Juba pikka aega on olnud kurgisortide aretamisel eesmärgiks saada võimalikult saagikaid, haiguskindlaid ja iseviljuvaid taimi, mis annaksid mõruainevabu vilju.

Avamaal kasvab mõru kurk haruharva, enamasti saab neid kile alt ja kasvuhoonest. Mõruaine teke on kehva ainevahetuse tagajärg. Seda põhjustavad järsud temperatuuri muutused, sage mullaniiskuse vaheldumine kuivusega ning olukord, mil mõnda aega kestnud pilvisele ilmale järgneb ere päikesepaiste. Seega on kurgitaime kasvatamise juures kõige olulisem stabiilsus.

Kuidas kurgitaimi edukalt kasvatada, loe lähemalt Maalehe uuest raamatusarjast TARGU TALITA KÄSIRAAMATUD

Loe veel

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare