Olukordades, kus peremees on sageli ära, hakkavad loomad aga pahandusi tegema. Närivad midagi katki või kaevavad üles. Alles hiljuti nägin pliti, kus noor koer tuli perenaisele vastu 5 cm läbimõõduga tüvega õunapuud järgi lohistades. Selle läbi närimine ei olnud looma jaoks mingi probleem, tal oli lihtsalt igav olnud.

Aias, kus mõni taltsas "hunt" ringi jookseb, peaks arvestama sellega, et mõned taimed on loomale mürgised ja võivad põhjustada olulist kahju.

Selliste taimede hulka kuuluvad: lumekupp, kullerkupp, nartsiss, näsiniin, sõrmkübar, aed-kukekannus, hortensia, jugapuu, tomat ja isegi tamm.

Seetõttu tuleks nende taimede istutamist aeda vältida või piirata istutusalad aia või raadiopiirdega, et loom sinna ei pääseks.

Loomade kaevamis- ja närimisvajadus on individuaalne. Need tõud, mis on aretatud abilisteks uruloomade püüdmisel, on suurema kaevamissooviga. Näiteks taksid kipuvad alati rohimisel "aitama" ja tekitavad sellega aednikule meelehärmi.

Kui teil tekib kahtlus, et loom on taimi närinud ja neelanud, pöörduge kindlasti loomaarsti poole. Mürgistussümptomiteks võivad olla loidus, kõhulahtisus, oksendamine, krambid ja kiire hingamine.

Allikas: Gardeners´ World Magazine