KASULIK TEADA: Kas pähkleid ja kuivatatud puuvilju peaks pesema?


Allikas: MorgueFile
Kuivatatud puuviljad

Kõiki puuvilju on soovitav enne söömist pesta, kuidas on lood kuivatatud puuviljade ja pähklite ning seemnetega?

Arvamusi on mitmesuguseid, kuid üldiselt soovitatakse ka kuivatatud puuvilju pesta ning pähkleid, seemneid isegi leotada ja seda mitmel erineval põhjusel.

Kuna puuvilju kuivatatakse tihti mitte just kõige puhtamates tingimustes, võivad nad olla näiteks tolmused. Harv ei ole ka juhus, kui kuivatatud aprikoosiga koos lausa liivatera hamba alla satub - pesemine aitab seda olukorda vältida. Samuti võivad kuivatatud puuviljade pakki üsna lihtsalt sattuda hallitusseente eosed, mis seal tavapäraselt küll edasi ei arene, kuid neid ära süüa ei ole ka kasulik. Pesemine aitab ka seda ohtu oluliselt vähendada.

Loodus on hoolitsenud selle eest, et pähklid, seemned suudaksid säilitada oma eluvõime, kuni neile on sobivate ilmade ja niiskusega tagatud õiged idanemis- ja kasvutingimused. Kui me pähkleid, seemneid leotame, siis tagame neile looduslikele tingimustele sarnase elukeskkonna, teisisõnu aitab see muuta mitteaktiivseks soolt ärritavaid ühendeid, kergendada seedimist ning avada pähklites ja seemnetes peituva maksimaalse toitainelise potentsiaali.

Seotud lood:

Kuigi pähklite leotamine võib tunduda ebavajalik ja veidi imelik tegevus, võib selleks eeskuju võtta Aasia rahvastelt, kes on seda tehnikat kasutanud juba aastatuhandeid. Olgu ära märgitud, et üldsegi mitte eesmärgiga taimekaitsevahendite jääke pähklitest eemaldada, vaid kuna viimased on peale leotamist oluliselt tervislikumad.

Tavaliselt soovitatakse pähkleid, seemneid leotada soojas vees, õunaäädika või sidrunimahlaga pisut happeliseks muudetud vees või soolvees (umbes 1 spl meresoola nelja tassi pähklite kohta) umbes 7–24 tundi. Mahepähklite ja -seemnete puhul võib selle aja jooksul märgata juba esimesi märke idanemisest.

Pähkleid võib süüa kohe pärast veest välja võtmist, kuid enamasti eelistatakse neid siiski eelnevalt soojas kohas kuivatada. Seda võib teha nii avatud ahjuuksega kui toidukuivatis. Leotamine parandab ka märgatavalt paljude pähklite maitseomadusi, näiteks kaob Kreeka pähklitelt neile iseloomulik pisut mõru maitse.