Kasvuperioodil kasvavad intensiivselt võrsed, arenevad võraharud, neil tekivad kõrvaloksad ning kujuneb välja võra. Harilikul koduploomil kestab see periood 5–6 aastat. Esimesed õiepungad aga peaksid ilmuma juba 3.–4. aastal. Siis saab proovida ka esimesi vilju.

Viljakandvusperioodil algab massiline õiepungade tekkimine ja koos võra üldise kasvuga saavutavad puud oma maksimaalse suuruse ning saagikande. Selle perioodi pikkus oleneb meil suuresti ilmastikust ja võib kesta 10–25 aastat.

Esimene märk ploomipuu vananemisperioodi algusest on võraokste kuivamine ning vesivõsude tekkimine. Ka sellel ajal võib oskusliku lõikamise ja vesivõsude kärpimisega saada küllalt head saaki. Kui juba vanemas eas oleva ploomipuu oksad hakkavad ootamatult kuivama, ei ole tihtipeale tegu mingisse haigusesse nakatumisega, vaid tuleb tõdeda, et selle aastaid tublilt vilja kandnud taime elutsükkel võib olla lihtsalt oma loomulikule lõpule lähenemas. Siis on parim aeg hakata pidama plaane uute taimede ja sortide hankimiseks.

Allikas: Erich Mägi, Toivo Niibergi “Ploom aias ja köögis”