Varakevadel, märtsis-aprillis, tasub maitserohelist kasvama panna köögiaknale. Aknalauale võib neid külvata korduvalt terve järgneva aasta jooksul, iga 2-3 nädala tagant. Kauni-ilmelisi maitsetaimi võib suveperioodil edukalt kasvatada ka rõdukastides ja aiavaasides. Kiireks ja lopsakaks kasvamiseks vajavad maitsetaimed loomulikult toitaineterikast substraati. Kuid mineraalsete lilleväetistega neid ei väetata, kasutada tuleb orgaanilisi väetisi ja looduslikke komposte.

Maitsetaimed võivad olla nii püsikud kui ka üheaastased suvikud. Püsimaitsetaimede kasvukohaks on ainult aed. Oma üldiselt lõunapoolsema päritolu tõttu ei talvituks nad meie külmas talves ei aiavaasides ega rõdukastides. Üheaastaste maitsetaimede kasvatamiseks on piiramatud võimalused, millede avastamine sõltub vaid fantaasiast! Nad saavad hakkama igasugustes kasvunõudes ja -kohtades, kus pole ainult liialt pime.

Maitsetaimi, kui väga kasulikku ja maitsvat rohelust, armastavad peale inimese ka kõiksugused loomkahjurid! Kõige levinumad kahjurputukad maitsetaimedel on lehetäid. Ka teod roomavad hea lõhna peale lähemalt ja kaugemalt kohale! Siiski ei kuulu maitsetaimed selliste hoolealuste hulka, mida tuleks putukate vastu mürgitada! Taimesöödikud kas pestakse enne maitsetaimede tarbimist lehtedelt maha või loobutakse taimedest hoopiski ja külvatakse uued.

Hea teada!

• Üheaastased maitsetaimed on enamuses külmahellad, neid saab õue istutada või külvata alles pärast püsivate öökülmade möödumist!

• Kuna maitsetaimed võivad olla väga erinevad, tutvu enne külvama asumist kindlasti seemnepakendil antud külvi- ja kasvatusõpetusega!

• Maitsetaimed kõlbavad söömiseks juba kahe idulehe faasis! Mida nooremad on taimed, seda maitsvamad nad on!

• Et kindlustada ennast pidevalt värske maitserohelisega, külva üheaastaseid maitsetaimi regulaarselt uuesti iga 2 - 3 nädala möödudes!

• Kasvata maitsetaimi valges kohas ning toitainete- ja huumusrikkas kobedas mullas!

• Ära väeta maitsetaimi mineraalsete taimeväetistega, vajadusel kasuta orgaanilisi väetisi!

• Ära mürgita maitsetaimedel kahjurputukaid! Eemalda nad veega pestes või loobu taimedest!

• Kasvata maitsetaimi ka aknalaual! Tee seda külmal ajal, aga juhul, kui Sul polegi aeda, siis ka suvel!

Allikas: Hansaplant