Taime reaktsiooni puudutusele kirjeldavad ilmekalt ka inglise keelsed nimetused nagu sensitive plant (tundlik taim), humble plant (alandlik taim), shameful plant (häbelik taim) ja touch-me-not (ära-mind-puutu).

Looduslikult kasvab häbelik mimoos Kesk-ja Lõuna-Ameerika troopilistel aladel, kust ta on levinud maailma väga erinevatesse piirkondadesse ning kohati omandanud umbrohustaatuse. Häbelik mimoos kuulub liblikõieliste sugukonda ja sarnaselt teiste liblikõielistega on mimoosi juurtel mügarbakterid, kes seovad õhulämmastikku. Häbeliku mimoosi lehed on kahelipaarissulgjad, õied on väikesed ja helelillad (roosad) ning koondunud ümaratesse nuttidesse. Mimoos kasvab 30-60cm kõrguseks.

Häbelik mimoos tahab kasvamiseks niiskust, seepärast tuleks kuivas kasvukohas teda ka piserdada. Kasta regulaarselt, suvel rohkem, talvel veidi tagasihoidlikumalt. Kuid vältida läbikuivamist ja ülekastmist. Väetada kevad-suvisel kasvuperioodil tagasihoidlikult, talvel üldse mitte.

Kasvukoht peaks olema valge ja päikseline, kuid vältida suvist keskpäevast otsest päikest. Sobivaim kasvukoha temperatuur võiks olla vahemikus +18...+22°C. Ümberistutada kevadel, märtsis-aprillis. Mimoosile sobib huumusrikas, neutraalse või pisut leeliselise reaktsioniga ja vett hästi läbilaskev
muld.

Kuigi häbelik mimoos on suhteliselt lühiealine, on teda lihtne paljundada (kas isekorjatud või ostetud) seemnetega, mida võib külvata igal ajal. Kuigi see on keerulisem, saab paljundada ka ladvapistikutega, mis on soovitav võtta kevadel või suvel. Noore mimoosi harunemise soodustamiseks
ja põõsasja kuju saavutamiseks võib taime veidi kärpida.