Vastab Astrid Lepik

Kirjelduse järgi võivad lillepoti ümber lennata nii äädikakärbsed kui leina- ja seenesääsklased. Mullapinnal on aga ilmselt hüppamas hooghännalised.

Äädikakärbsed toituvad mullas olevatest pärmseentest, leina- ja seenesääsklased ning hooghännalised toituvad mullas orgaanilisest ainest (kõdust, taime surnud kudedest jms).

Üldjuhul, kui neid on vähe, pole nad toalilledele kahjulikud. Massilise esinemise korral kahjustavad nad aga taime juuri ja pehmeid kudesid, idanevaid seemneid ja seemikuid. Kahjustuse tulemusena on häiritud taime normaalne toitumine ja kasv kängub, õrnad seemikud võivad sootuks hukkuda.

Lillepotti satuvad putukad või nende munad kas koju toodud taimedega või istutusmullaga. Massilisele esinemisele aitab kaasa soojus ja niiske keskkond. Viimane on kerge tekkima, kui taimi sagedasti ja hoolega kasta. Soojas ja niiskes keskkonnas arenevad munadest valmikud umbes 10 päevaga. Ja nii võibki juhtuda, et mõnest isendist on saanud lillepotis tõeline nuhtlus.

Tülikatest putukatest vabanemiseks on mitu võimalust.

* Kõigepealt tuleks taimi kasta minimaalselt ning vältida lillepotis liigniisket keskkonda. Kui muld on näpuga katsudes märg, pole taimi vaja kasta. Kui taim talub, võib mullal lasta peaaegu läbi kuivada.

* Üle tasuks kontrollida ka lillepotiümbrised ja -alused, ega sinna pole kogunenud liigne kastmisvesi.

* Putukatest vabanemiseks võib taimed ümber istutada uude ning vett hästiläbilaskvasse lillemulda, jälgida vaid, et valitud muld oleks taimeliigile sobiv.

* Kui ümberistutamine pole võimalik, aitab, kui koorida mullapinnalt kiht munade ja pahalastega saastunud mulda ning asendada see uue ja värske, liivaseguse mullaga.

* Mulla niiskusrežiimi parandamiseks võib ka mullapinda kobestada, see teeb mulla õhulisemaks ja kuivemaks ning raskendab putukate olukorda.

* Putukate elu (eelkõige munemise niiskesse keskkonda) teeb raskeks ka, kui mullapinnale puistata umbes 1 cm paksune kiht peenikest kuiva liiva, kruusa või kergkruusa. Abi on ka mullapinnale puistatud tubakapurust või kustutatud lubjast (viimane variant ei sobi hapulembestele taimedele).

* Üsna tõhusat abi lendlevate putukate püüdmisel on liimpüünistest. Need asetada akna alumisse serva, umbes lillepoti kõrgusele. Pealegi, nad on ohutud nii endale kui keskkonnale.

* Lillavesi e kaaliumpermanganaadi nõrk lahus ei tee taimedele halba, aga antud juhul tõhusat abi temast pole.

* Kui otsustada keemilise tõrje kasuks, sobivad selleks põhimõtteliselt kõik aianduspoes müüdavad putukatõrje vahendid, näiteks võib kasta preparaat Fastac 50 EC või Actrara 25 WG-st valmistatud lahusega. Kasutades tõrjeks aerosooli, tuleb arvestada asjaoluga, et see ei jõua mullas olevate kahjuriteni ega hävita mune, ning tõrjet tuleb korrata. Keemilise tõrje tegemisel järgida kindlasti ohutusnõudeid ja pakendil olevaid tootjapoolseid juhiseid.