Tõenäoliselt närisid sibulapealseid sibulakoi (Acrolepia assectella) röövikud. See kahjur tegutseb varjatult torujate lehtede sisemuses. Kahjustus avaldub lehtede välispinnal algul heledate kitsaste viirgudena, mis suunduvad ülevalt alla.

Kahjustuse süvenedes laienevad need valkjaiks piklikeks laikudeks. Lehtede välimine pind on algul terve, s.o akensööm. Paharettidele saab jälile lehtede lõhkilõikamisel. Siis on näha mõne millimeetri suuruseid kollakasvalgeid ussikesi ja laiguti näritud lehe sisepinda.

Vanemas kasvujärgus röövikud söövad lõpuks ära ka lehtede välise kattekoe. Puruks näritud lehed närbuvad ja kuivavad, bakterite kaasumisel mädanevad.

Sibulakoi röövikute kahjustus kestab ca kaks nädalat. Seejärel nukkuvad käävja kujuga kollakasrohelised, kuni 10 mm pikkused röövikud valkjas võrgendis (kookonis) sibulapealsetel või lähedalasuvatel umbrohtudel.

Teist põlvkonda rajavad liblikad ilmuvad nukkudest juulis. Nende röövikud talvituvad pärast täissöömist nukuna mullas või taimejäätmete all. Mais kooruvad väikesed koiliblikad munevad juuni algul õhtuti umbes 0,4 mm suurused munad ühekaupa sibulapealsete alumisele osale või juurekaelale.

Üks isend teeb kuni sada muna. Röövikud kooruvad 5–7 päeva möödumisel ja tungivad lehekoesse. Soojal kevadel varakult ilmunud röövikud võivad kahjustada juba noori taimi, tungides nende juurekaela. Need taimed hävivad.

Sibulakoi paljunemiseks on soodne soe kuiv suvi. Tuultele varjatud kasvukohas võib kahjur palju pahandust teha.

NB! Sibulalehtede sisekudesid võivad süüa ka sibula-peitkärsaka vageltõugud. Nendegi kahjustus avaldub heledate triipude ja piklike laikudena, kuid need on kitsamad ja korrapärasemad kui sibulakoi kahjustusel. Peitkärsaka korral on lehtedel algul 1–2 mm suurused valkjad augukesed – mardika näritud munemisaugud.

Kahjurite ärahoidmiseks kasvatage sibulat tuultele avatud aiaosas. Vahetage igal aastal kasvukohta ja hoidke maa umbrohuvaba. Perioodiliselt kobestage mulda taimede ümber ning jälgige pealseid.

Kahjurikäikudega lehetipud lõigake kohe ära ja hävitage.

Pritsige sibulapealseid kahjurite munemise ajal korduvalt iga 5–6 päeva järel NeemAzal TS-iga (40–50 ml/10 l), tõrjevahend Nekoga, koirohu-, paiselehe- või võililleleotisega. Samuti võite sibulaid kasta korduvalt põldosjateega. Nendele tõrjevedelikele lisage märgajat Contact (25 ml/10 l) või pastat RS (20–30 g/10 l).