Südasuvi on varakevade järel parim aeg puude hoolduseks, kuna neid ei tohi lõigata intensiivse mahlajooksu, pungade puhkemise ega lehtede moodustumise ajal. Samuti ei ole hea lõikamist jätta sügiseks, kui puu valmistub talvepuhkuseks.

Seesami varakindlustuse tootejuhi Dagmar Gildeni sõnul põhjustavad tormiga hoonetele ja piirdeaedadele langevad puud igal aastal mitmeid kahjusid.

„Langenud puude poolt tekitatud kahjude eest möödunud aastal välja makstud hüvitised jäid peamiselt 500 kuni 2000 euro kanti. 2015. aastal olid sellised kahjud seotud peamiselt detsembritormiga, kuid puude varasema hooldusega oleks nii mõnegi neist õnnetustest saanud ära hoida,“ tõdes Gilden.

Et ennetada langenud puude tekitatud kahjusid, peaks regulaarselt hindama hoonete lähedal asuvate puude olukorda, saamaks aru, kas need võivad tugevama tuule korral inimestele, hoonetele või autodele ohuks osutuda. Kui tekib kahtlus, et puu võib tõesti ohtlikuks osutuda ning omanik sooviks seda maha raiuda, tuleks uurida kohalikust omavalitsusest, millised on hooldus- või raieloa taotlemise reeglid.

Kui potentsiaalselt ohtlikud puud asuvad naabri krundil, tasuks kindlasti olukorrast naabrile teada anda ning kontrollida, et ka enda puud ei saaks naabrile kahju tekitada. "Kukkunud puu poolt tekitatud kahjude eest vastutab krundi omanik, kelle territooriumil puu kasvab. Seega võiks kindlasti igaks juhuks ka naabrile meelde tuletada, et ka tema oma hoovis kasvavate puude olukorra üle vaataks ning teha kindlaks et ka inimese enda krundil olev puu naabri varale ohtu ei kujutaks,“ soovitas Gilden.

Kui endal puude lõikuse ja langetamise kogemus puudub, tasuks kindlasti kutsuda appi asjatundjad. Puude vale lõikamise tagajärjel võib puu haigestuda ning asjatundmatu puu langetamine võib omakorda õnnetusi kaasa tuua.