KEVAD KÄES | Vaata kuidas, millal ja miks peab taimi pikeerima



Kopra-Karjamõisa talu, Valgamaa, 26.01 2016
Salatitaimed elavad kenasti neljakaupa potis.Foto: Birgit Püve

Eesti kliimaoludes on paljude köögiviljade, lillede ja maitsetaimede saagi ning õiteilu nautimine mõeldav vaid siis, kui taimed pikalt ette kasvatada.

Kui seda pole veel tehtud, vajavad külvidest tärkavad noortaimed kiiresti pikeerimist.

Miks on pikeerimine vajalik?

Olgugi et väiketaimede pikeerimine on aeganõudev tegevus, on see tervete ja tugevate taimede saamiseks vajalik. Keerukaks muudab selle aga asjaolu, et noored taimed on väga õrnad – neid tuleb käsitseda suurima hoolega ning vältida vigastusi.

Seemned külvatakse tavaliselt tihedamalt, kui oleks tärganud taimede ootuspärased vahekaugused. Seetõttu jääb külvianum neile ruttu kitsaks. Noorte taimede vahel tekib halastamatu konkurents veele, toitainetele ja valgusele. Olukord paraneb märgatavalt, kui nad pikeerida kas idulehtede või esimeste pärislehtede faasis.

Pikeerimispulk on taimede kergitamiseks hea abiline. Foto: Birgit Püve
Seotud lood:

Milliseid taimi pikeerida?

Kindlasti vajavad pikeerimist külvikarpi külvatud seemnetest tõusnud taimed. Samuti sellised taimed, mis tänu pikale ettekasvatusajale kipuvad venima – näiteks tomat.

Paprikataimede pikeerimiseks on nüüd juba tõenäoliselt hiljavõitu – nad peaksid olema selle jaoks pisut liiga suureks kasvanud. Mugavam on paprikaseemned lausa ühekaupa turbatabletti külvata. Koos turbatabletiga saab taimekese ohutult ning vigastamata sügavamale mulda ja suuremasse potti istutada.

Tähtsamad on vesi ja muld

Enne taimede pikeerimist tuleks teha mõned ettevalmistused. Kuna väiketaimed on märksa tundlikumad kui suuremad, tuleks probleemide vältimiseks veenduda, et muld on piisavalt soe ja niiske. Selleks võib pikeerimismulla tuppa tuua juba eelmisel päeval ning valada suuremasse anumasse, kus selle saab korralikult läbi kasta ning segada.

Paar tundi enne pikeerimise alustamist tuleks ka taimi kasta – nii jõuavad nad piisavalt vett imada ja juurduvad seetõttu paremini.

Loe veel

Pikeerimises iseenesest pole midagi hirmutavat. Selleks võetakse väiketaim ettevaatlikult pikeerimispulga abiga kasvatuskastist välja ning istutatakse peaaegu idulehtedeni uuesti mulda. Valige vaid kõige tugevamad ja elujõulisema välimusega taimed. Samuti on soovitatav hoida kinni pigem idulehtedest kui taime varrest, kuna nende vigastamine ei lõpe tavaliselt taime hukkumisega. Tähelepanu tasub pöörata pikeeritava taime peajuurele – kui see on juba piisavalt pikk, võib selle julgelt kolmandiku võrra lühemaks naksata. Nõnda areneb näiteks tomatitaime juurekava laiem ja tugevam.

Väikesed maitsetaimed, näiteks basiilik ja ka paljud salatid, võib pikeerida näiteks kolmekaupa pundis. Pikeeritud taimi võiks kastmisvette lahustatud sobiva väetisega turgutama hakata umbes nädal pärast istutamist.

Väikeseid taimi tuleb kohelda suurima ettevaatusega. Foto: Birgit Püve
Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare