Miks otsustada vikati kasuks?

* Vikatiga niitmine ei tekita müra, mis häiriks naabreid või niitjat ennast. Niitmise ajal saab kuulata häirimatult linnulaulu. Ja kui kohe üldse ei talu looduse vaikust, võib ju kõrvaklapid pähe panna ja lemmikmuusikat kuulata.

* Vikat ei aja tossu välja ega nõua töötamiseks lisaenergiat. Vikatiga niitja peab hoopis ise oma lisakaloreid kulutama.

* Vikatiga niites saab kogu ülakeha head koormust. Ühtaegu treenitakse nii selja-, kõhu- kui küljelihaseid. Samuti saavad koormust käelihased. Kogu protsess toimub erinevalt jõusaalist värskes õhus.

* Vikat on odav. Trimmeriga võrreldes on vikat umbes 10 korda odavam, edasised hoolduskulud on pea olematud. Kui vaid luiskamiseks vajalik luisk ära ei kao või katki ei lähe.

* Vikatiga niites hoitakse mõneti au sees esivanemate oskusi ja traditsioone.

* Vikatiga niitmiseks on sobivaim aeg hommiku- või õhtupoolik, mil kaste on veel maas. Samuti on kergem niita peale vihmasadu. Märga-niisket heina lõikab tera lihtsalt paremini.

* Esimest korda vikatiga niitmiseks oleks mõistlik alustada mahlasest heinast (nt naat, nõges, ristik), mida on kergem niita. Kõrreliste niitmiseks on vaja juba teatavat vilumust.

* Mõneti on vikatiga niitmine turvalisem kui trimmeriga niitmine. Viimasega töötamiseks on vaja korralik turvavarustus, mis kaitseks nii silmi kui jalgu lendu tõusvate kivikeste eest. Vikatiga pole turvavarustus oluline, välja arvatud kindlalt jalas püsivad jalanõud. Luisuga vikati teritamisel tuleb veenduda, et vikat toetaks kindlalt maapinda, vastasel korral on valusad ja aegamisi paranevad lõikehaavad kerged tulema.

* Nii nagu terariistadega ikka, tuleb kasuks ülim ettevaatlikkus vikatiga ümberkäimisel. Teda ei tohi jätta aeda suvaliselt ripakile ega toetada kohtades, kus ta võib pereliikmeile kaela kukkudes või otsa koperdades põhjustada tõsiseid traumasid.

* Talveks (ja ka tööde vahepeal) hoiule pannes on parim koht kuskil kõrgemal seinapeal, kus ta on turvaliselt kinnitatud.

* Vikatiga saab suurepäraselt korras hoida hekialused, aia-, kraavi- ja teeääred, kompostihunniku ümbrused, sööti jäänud väiksemad maalapid jms.

* Kuna vikat pole atraktiivne ja kallis aiatööriist, siis ei ole ta ka varaste huviorbiidis. Kuigi selles ei maksa alati kindel olla.

* Vikatiga niites jääb aia äärde ja põllusiilule alles hulk kasulikke putukaid, kes muruniiduki või -traktoriga niites otsa saavad.

* Vikatiga niites on tõenäosus puid-põõsaid kahjustada kordi väiksem kui trimmeriga.