Eesti üks suuremaid kartulikasvatajaid Kalle Hamburg arvab, et kartuli ebapopulaarsus olevat mõneti tingitud sellest, et tarbijad valivad toiduks täiesti valesid kartulisorte.

“Sordiaretajad on teinud palju tööd, et saada kõige maitsvamad, haiguskindlamad ja säilivamad sordid.

Niisamuti sobib üks sort keetmiseks, teine püreeks ja kolmas hoopiski salatiks. Kui aga püüda püreeks sobiva sordi kartuleid tervelt keeta, siis ootab ees pettumine,” leiab ta.

Hinnatundlik tarbija

Kalle Hamburgi arvates teevad tarbijad suurtes poodides kartuleid ostes vea sellega, et valivad neid hinna järgi. Need kartulid, mis annavad palju saaki, ei ole eriti maitsvad, ja vastupidi. Näiteks piklikud, 30–35 mm fraktsiooniga gurmeekartuleid saab hektarilt kuni 20 tonni, laiatarbekartulit aga kuni 50 tonni hektarilt. Saagikama kartuli hind on aga reeglina madalam ja madalama hinnaga kartulil on supermarketis parem läbimüük.

Suurpoe asemel soovitab Hamburg kartulid osta talunikult, kellelt saab uurida ostetava kartulisordi omaduste ja kasutusotstarbe kohta.

Mainet on kahjustanud ka meedia, alatihti tuuakse mõnes toitumisalases artiklis ära fakt, justkui sisaldaks kartul palju kaloreid ja rasvu. Sellised andmed on võetud Ameerika artiklitest, kus kartuli all mõistetakse rasvas küpsetatud friikartuleid.

Kodumaised mugulad on aga sügisel täis kasulikke aineid ja vitamiine ning kartulist saaksime põhiosa vajalikust C-vitamiinist kuni kevadeni. Silmas tuleb aga pidada, et kartulis olevad vitamiinid lahustuvad vees üsna kiiresti, seega tasub kartulid panna juba keevasse vette.

Mugul masenduse vastu

Kartulit on soovitatav tarvitada üldtugevdava vahendina paljude haiguste puhul, ka haigustest ja mürgistustest põhjustatud organismi intoksikatsiooni puhul. Kartulimahl aitab puhastada organismi ainevahetuse jääkidest, eriti kui sel ajal loobuda liha ja kala söömisest.

Süsivesikuterohke kartuli seedimisel kiireneb serotoniini ainevahetus, mis mõjub meeleolu tõstvalt. Kartulisöömine värskendab meelt ja tõstab meeleolu, eriti kui süüa seda koos teraviljatoitude ja aedviljaga. Masenduse puhul aitab kindlasti üks täisteraleib keedukartulite ja tomativiiludega.