Üldiselt on aiapidajad hakanud rohkem huvi tundma kodumaiste tomatisortide vastu. Nendel ei ole küll eriti head transpordikindlust ja neid ei kasvatata suurtootmises, aga eesti tarbija peab lugu nende heast maitsest ja parajalt (mitte liiga kõvast) kõvast konsistentsist.

Kodumaistest on kõige populaarsem kõrgekasvuline 'Malle'F1, järgnevad kõrge 'Vilja', madalakasvulised 'Mato' ja 'Terma' (sobib avamaale) ning poolkõrge 'Valve'.

Milliseid uusi sorte on turule tulnud, mida soovitaksite kasvatada?

Igal aastal tuleb turule uusi välismaiseid hübriidtomatisorte, mis enamasti on kõva viljaga ja hea saagiga. Need sordid ei ole aga reeglina nii varase saagikande algusega kui kohalikud tomatisordid, olgugi, et sordikirjelduse järgi võivad nad olla varased sordid. Eestis aretatud sortide üks peamisi eeliseid seisnebki nende väga varases saagikande alguses.

Soovitage mõnd head Eestis aretatud sorti, mida võiks rohkem kasvatada?

Väga hea saagiga ja väheste külgvõrsete eemaldamise vajaduse tõttu on lihtne kasvatada poolkõrget tomatisorti ‘Valve’. See sort lõpetab ise kasvu 6.-7. kobara pealt. Oma poolkõrge kasvu ja pikkade varte otsas olevate viljakobarate (need painduvad alla, aga ei murdu) tõttu on see sort pisut erinev teistest sortidest ja seetõttu teenimatult vähe populaarsust omav. Need aiapidajad, kes on selle sordi kasvatamise selgeks saanud, on aga väga rahul.

Kohalik avamaa tomatisort ‘Terma’ on aina populaarsust võitmas. Soovitan nendel aiapidajatel, kellel ei ole kasvuhoonet, kasvatada lõunapoolses soojas kasvukohas igal aastal kasvõi kolm või neli taime. Soojadel suvedel saab suure ja päikese käes küpsenult väga hea maitsega tomatisaagi.

Kas soovite valida kasvatamiseks pigem kohalikku sorti?

Soovitan kindlasti valida oma kasvuhoonesse ka kohalikke sorte. Nendelt on loota varast saaki ja jahedapoolsetel suvedel tuleb esile nende parem haiguskindlus, kui lõunapoolsetes riikides aretatud sortidel. 

Mõned soovitused, mida jälgida tomati seemnete valimisel?

Tomatiseemnete valimisel võib arvestada seda, et hübriidsordid (sordinime taga on tähis F1) on üldiselt ühtlase suurusega viljadega ja enamasti hea haiguskindluse ning saagiga. Sissetoodud hübriidsordid on enamasti ka kõvade viljadega (säilivad kaua ja on hea transpordikindlusega). 

Soovitan veel valida varaseid ja väga varaseid sorte, nendelt saab varakult saaki. 

Mõned soovitused, mida jälgida tomati taimede valimisel?

Ideaalsel tomatitaimel on kõrguse ja laiuse suhe 1:1, see tähendab seda, et taimed on kasvades piisavalt valgust saanud ja nad on madalad ning kompaktsed. Ka peaks olema istik roheline (tumeroheline), mitte heleroheline ja kahvatu. 

Hea istik on istikupotis ette kasvatatud.

Vaata lähemalt kõiki Eestis aretatud tomatisorte!