Koirohi on mitmeaastane taim mis võib kasvada veidi üle meetri kõrguseks. Kobaraisse koondunud tillukesed õied on helekollased. Õitsema hakkab koirohi juulis ja jätkab seda septembrini.

Kuigi looduslikult kasvab taim kõrgematel kinkudel, teeservades ja põllupeenrail (eriti levinud on taim Lääne–Eestis ja saartel), saab teda edukalt kasvatada ka koduaias. Minul on taim aias kasvanud aastaid.

Kasvukohaks eelistab veidi kuivemat ja päikesepaistelist kohta. Mulla suhtes pole koirohi eriti nõudlik, küll aga ei talu ta liigniisket kasvukohta. Seetõttu tuleb aeda istutamisel jälgida, et taim ei jääks kasvama kohta, kus kevadel seisab kaua lumesulamisvesi või kogunevad rohked vihmaveed.

Vihmasema suvega on taim hõbedaselt rohekas, hästi kuiva ja kuuma suvega on taim üleni hõbehall, roheline värvus on vaevumärgatav. Koirohtu saab paljundada nii seemnetega kui puhma jagamise teel.

Ravimiks korjata taime õitsvaid latvu ja lehti. Nagu ikka ravimtaimede korjamisel jälgida, et see toimuks päikesepaistelise ilmaga ja hommikupoole, peale kaste kuivamist. Säilitamiseks olen koirohtu kimpudena kuivatanud õhurikkas kohas kuid päikese eest varjatuna ja väikestes kogustes ka sügavkülmutanud.

Koirohi kuulub mitmete alkohoolsete jookide, nagu vermut ja absint koostisse. Kirjanduse andmeil sisaldab koirohi eeterlikke õlisid, mõruainet, parkainet, absinthiini, orgaanilisi happeid. Ravimtaimena saab koirohust abi mitmesuguste hädade korral, nagu – seedimiskorratus, kõhugaasid, kõhulahtisus ja –kinnisus, sooleparasiidid, täid, külmetus, valulik menstruatsioon, kõhukrambid. Seedetrakti tegevuse ja isu parandajana on samuti temast abi.

Koirohuleotist saab kasutada ka loodusliku taimekaitsevahendina lehti närivate röövikute tõrjeks.

Tee valmistamiseks - võib kasutada nii värskeid, kuivatatud kui sügavkülmutatud lehti ja õitega ladvaoksi. Vajalik kogus ürti (paar lehte 250ml vee kohta) panna nõusse (jälgida vaid, et tegu oleks email-, klaas- või savinõuga). Peale valada keeva või kuuma vett ja kaane all lasta seista 2-10 minutit. Seejärel kurnata ja juua. Seedehädade korral juua teed enne sööki.

Liigne koirohu tarvitamine võib põhjustada lihasekrampe ja peavalu. Seepärast oleks mõistlik enne tarvitama asumist või haigusnähtude püsimisel nõu pidada arstiga.