Tavaliste valkjaskollaste terade asemel on uudissordil need hoopis roosad. Tarbigem teri siis, kui nad on nooremad ning värv erksam ja maitse hõrgum. Taimed on kompaktsed ga kasva liiga suureks (kõrgus u 60 cm).

2. Peakapsas `Kalibos`

Vana Ida-Euroopa sort, millel terava tipuga piklik pea ja kaunid karmiinpunased lehed. Ideaalne salatikapsas värskelt söömiseks, aga võib ka hauta. Tarbima hakake siis, kui pea hakkab moodustuma. Ei sobi säilitamiseks.

3. Redis `Red Meat`

Rohekasvalge koore ja roosa sisuga redistest saab lõbusa võileivakatte ning värvika lisandi rohelisse lehtsalatisse. Juurvilju võib tarbima hakata 50-60 päeva pärast külvi.

4. Aedhernes `Blauwschokker`

Aja jooksul läbiproovitud vana hea Hollandi sort. Lillade õite ja kaunadega (pikkus 5-6 cm) taim on kauni välimusega. Kõrgekasvuline (kuni 160 cm). 

5. Aedporgand `Purple Haze`

Varajane hübriidsort, mida on kõige õigem süüa toorelt, et nautida tumepurpurse viljaliha ja oranži südamiku kontrastset värvikooslust. Keetes ja hautades värv kahvatub. Juurvilja pikkus 20-25 cm.

6. Hiina lehtnaeris ehk paksoi `Rubi` F1

Kiirekasvuline ja maheda maitsega Aasia lehtköögivili, mida võib süüa nii toorelt kui hautatult. Lillakaspunaste lehtedega uus hübriidsort on nii kaunis, et sobiks ka lillepeenrale ja aiavaasi. Sügisel jahedama ilmaga muutub lehevärv tumedamaks.

7. Harilik lääts (Lens culinaris)

Teenimatult unustatud läätsed on ütlemata tänuväärt valguallikas ubade ja herneste kõrvale, neis on palju B-grupi vitamiine, rauda ja kiudaineid. Mais külvates on terad augustiks valmis.

8. Magus paprika `Corno di Toro Rosso`

Aretajate sõnul on see uus sort magusaim magusate paprikate hulgas. Koonusjad viljad on pikad, kuni 20 cm. Neid võib tarbida nii rohelise kui punasena. Seemneid võib ka ise korjata, sest tegu pole hübriidsordiga. Keskvarajane.

9. Spargeluba (Vigna unguiculata)

Eksootiline aedvili, mis kasvatab pikki (30 cm) peenikesi kiududeta kaunu. Nõtked varred võivad venida paari-kolme meetri pikkuseks. Väga soojanõudlik, kasvatage kasvuhoones või eriti soojas tuulevarjulises aianurgas. 

Artikkel ilmus ajakirja Maakodu märtsi numbris.