Köögiviljaaed, mis rabab iluga
Püüdes sõnastada näidisaedade üht kandvat ideed, võiks see kõlada järgmiselt. Maailm ägab raskuste all: majandus- ja kütusekriisid, ohjeldamatult paisuv rahvaarv, järjest suurenev joogivee- ja toidupuudus, linnastumine, saastumine... Kõige mustemate stsenaariumide järgi pole üha kerkivate tootmis- ja veokulude pärast varsti enam poes saada värsket puu- ning köögivilja. Lõpeb praegune mugav ja priiskav elustiil, inimesed peavad taas hakkama ise endale toitu kasvatama.
Kuid sünge tulevik pole ju ometi ainus põhjus, miks ise aedvilja kasvatada. Kui maad on – ja kui isegi pole, nagu allpool näete –, on see igati mõistlik ning palju rõõmu pakkuv tegevus. See, mis koduaiast otse kööki jõuab, on ju n-ö supertoit, nagu tervisliku toitumise fanaatikud armastavad öelda: ülivärske, puhas, võrratu maitsega. Teiseks on aedviljad väga ilusad, neist saab kujundada efektseid ilupeenraid ja neid sättida konteineritesse.
Põhiosa suurnäituse köögiviljateemast oli väljas Göteborgi lähistel Gunnebo mõisas. Seda mõisakompleksi peetakse üheks ilusaimaks 18. sajandil rajatud valduseks Rootsis. Pargi kõrval on seal vaatamisväärsuseks ka suur klassikaline köögiviljaaed, mille orgaaniliselt kasvatatud saadusi kasutavad nii mõisarestoran kui kohvik. Modernsed näidisaiad olid mõisa ajaloolise miljöö ning traditsioonilise aiapidamise taustal võluvalt kontrastsed, kõrvuti olid minevik ja tulevik.
Köögivilja-aas restorani ees
Väga nutikas – söögikohta on ju ülimalt otstarbekas haljastada selliste taimedega, mida saab samas ka tarbida. Ära jäävad suured veokulud ja kõik on parimas värskuses.
Pilgupüüdjad olid aasal sirgjoonelistel kolmnurkadel kõrgemale kerkivad istutusalad, millel laiutasid lopsakad eri värvi kapsad ja aedsalati teisendid.
Kogu sellest ilust sai parima ülevaate paar meetrit kõrgemalt restorani väliterrassilt. Kardan, et seal istudes unustas nii mõnigi külastaja toidunaudingud ning jäi lummatult silmitsema imelist vaatepilti.