Tõenäoliselt on koore hävimise põhjus see, et päikeselisel tuulevaiksel talvepäeval koor soojenes, öösel langes õhutemperatuur aga
–5° kuni –10°.

Pollis oleme mõõtnud temperatuuri tüve pinnal märtsikuu tuulevaiksel päeval. Päikesepoolsel küljel tõusis see +12° kuni 14°, varjupoolsel küljel oli aga –2° kuni –3°. Samal ajal oli õhutemperatuur 0°.

Koore lõhenemise mehhanism on pisut lihtsustatuna järgmine: keskpäeval rakud tüvekudedes elustuvad, protoplasmasse imendub vett, rakud paisuvad ning öise külma saabudes koor lõheneb.

Tõenäoliselt on kahjustuse tekkele kaasa aidanud ebasobiv, s.t liialt väikese väljumisnurgaga külg-oks. Selliste terava väljumisnurgaga okste ja tüve liitumiskohal on koore talvekahjustused üpris sagedased.

TOIVO UNIVER
Polli Aiandusuuringute Keskus


Kuidas puud aidata?

- Eemaldage hävinud kooreosa aianoaga, tüvel paljastunud puiduosa katke haavapeitsi, pookevaha või õlivärviga.

- Suuremate tüvehaavade puhul võib puitu pintseldada 3–5% vaskvitrioli lahusega, et haava desinfitseerida.

- Seejärel määrige tüvehaavale savi ja veisesõnniku segu ning katke koht kotiriidega, et vihm savisegu maha ei peseks. Kile ei sobi katmiseks.

- Kui tüvel, tüvepikendusel või jämedatel põhiokstel on näha pruunid laigud, mis pole küll lõhenenud, lõigake hävinud kooreosa aianoaga välja (NB! Lõige peab haarama pisut ka tervet rohekasvalget kooreosa.), desinfitseerige haav ja katke haavapeitsi, pookevaha või õlivärviga.

- Kui võra põhioksal on koor 2/3 ulatuses hävinud, pidurdab see oluliselt puu elutegevust. Seetõttu tuleb niisugune oks võrast välja lõigata.