Kui kõrvits ise on väärtuslik ja leiab laialdast kasutamist mitmesuguste toitude valmistamisel, siis kõrvitsaseemned jäävad üsnagi tähelepanuta. Enamasti visatakse nad peale lahtilõikamist koos koortega minema.

Kuid need, kes peavad lugu mitmesugustest seemnetest, maiustavad meelsasti ka röstitud kõrvitsasseemnetega. Kasulikumad on need kõrvitsaseemned, mis on kuivatatud päikese käes. Röstitud seemned on muidugi maitsvamad, ent termiliselt töödelduna on nende kasulike ühendite sisaldus madalam.

Kõrvitsaseemned, nii nagu viljalihagi, on rikkad organismile vajalike antioksüdantide, vitamiinide ja mineraalainete poolest. Neis on rohkesti kasulikke ühendeid (karoteen, C-vitamiini, samuti B-rühma vitamiine, kaaliumi, magneesiumi, tsinki, aminohappeid) mis kõik aitavad ära hoida tervet hulka erinevaid haiguseid.

Spetsialistide sõnul aitab kõrvitsaseemnete menüüsse lisamine parandada südametegevuse ja veresoonkonna tööd. Seemnetes on märkimisväärne hulk mangaani ja kaaliumi ning karotiini mis kõik vähendavad südamehaiguste riski. Karotiinid on võimsad antioksüdandid, mis tõstavad organismi immuunsust. Organism toodab karotiinidest A-vitamiini, mis parandab nägemist, kuulmist ja naha seisukorda.

Kõrvitsaseemneis leidub veel organismile vajalikke mikroelemente fosforit, räni, kaltsiumi, rauda ja tsinki. Tsink on vajalik luudele, parandab mälu, vähendab väsimust, mõjutab näonaha ja juuste seisukorda.

Kõrvitsaseemneist valmistatud õli loetakse üheks parimaks, ta tagab nii ilu kui tervise.
Õli, hinnatud nii kosmeetikute kui dermatoloogide seas, aitab parandada nahahaigusi, kiirendab haavade ja nahapõletuste paranemist. Samuti aitab õlimask vananeva, kuiva ja kahjustunud näonaha korral, pehmendab käenahka ning tugevdab küüsi. Paar tilka õli võib lisada ka juba valmis kreemidele, puhastavatele toonikutele, maskidele.

Lisaks naha hooldusele ravib kõrvitsaseemne õli ka kuivi, õhukesi ja katkiseid juukseid. Iganädalane õlimask, mis hoitakse juustes kogu öö, peaks märgatavaid tulemusi andma juba kuu möödudes. Juuksed muutuvad säravamaks, näevad välja tervemad ja tugevamad.

Ravivatele omadustele lisaks on kõrvitsaseemne õlil ka head maitseomadused ning teda saab edukalt kasutada toidu valmisamisel.

Kuigi õli valmistamine kodusel teel on keeruline, kuid mitte võimatu, siis seemnejahu valmistamne värsketest ja kuivatatud seemnetest ei valmista erilisi raskusi. Köögikombaini või kohviveskiga peenestatud väärtuslikku kõrvitsaseemnejahu võib kasutada nii toidu valmistamisel kui koduses kosmeetikas.

Kõrvitsaseemnejahu on eriti kasulik neile, kes tegelevad füüsilise tööga või aktiivselt spordiga. Regulaarsel tarvitamisel paraneb mälu, suureneb füüsiline võimekus, väheneb stress ja närvipinge.
Koduses kosmeetikas võib kõrvitsaseemne õli ja jahu kasutada mitmesuguste toniseerivate, puhastavate ja värskendavate maskide valmistamiseks. Kui protseduure teha regulaarselt muutub nahk elastseks, pehmeks ja õrnaks ning juuksed siidiseks ja terveks.

Mask kuivale ja kahjustunud nahale
2 spl kõrvitsaseemnejahu, 1 spl hapupiima, 1 tl mett, 1 tl sidrunimahla. Segada ained ühtalseks massiks, kanda näole ja lasta toimida 15 minutit. Seejärel pesta segu leige veega näolt maha.

Mask pigmendilaikudega nahale
Peenestatud kõrvitsaseemnetele valada paras kogus kuuma vett. Laste tõmmata 30 minutit. Seejärel kurnata läbi sõela või marli. Saadud vedelikuga tupsutda pigmendilaike. Et efekt oleks veelgi parem segage vedelikule juurde kõrvitsamahla.

Näovesi näonha valgendamiseks
2 spl kõrvitsaseemne jahu ja 3 spl vett segatakse ja jäetakse üheks tunniks seisma. Seejärel kurnata läbi sõela ning saadud vedelikule lisada 1 tl mett ja segada läbi. Saadud näoveega puhastada nägu paar korda päevas.

Noorendav tõmmis
Klaasile peenestatud seemnetele valada liiter vett ja kuumutada keemiseni. Seejärel lasta seista 2-3 tundi ning kurnatakse. Saadud tõmmisega puhastada nägu, kaela, käsi, õlgu ja dekoltee piirkonda.

Mask juustele
Puhastatud kõrvitsaseemned peenestatakse ning lisatakse keedetud jahutatud vesi vahekorras 1:10. Segatakse korralikult läbi kuni saadakse ühtlane segu. Enne juuste pesemist kanda segu juustele ja peanahale ning katta rätikuga. Lasta mõjuda 20 minutit. Juuksed pesta õrna šampooniga ning loputada kergelt hapustatud veega.

Toitev mask kahjustatud nahale
Puuvillane kangas (marli) kasta kuuma vette, väänata kuivaks ning sinna kanda ühtlase kihina (umbes 30 ml) kõrvitsaseemne õli. Õline kangas asetada näole, kaelale ning katta rätikuga. Maskil lasta mõjuda 20-25 minutit, misjärel pesta sooja veega.

Refereeritud ajakirjast Дом, сад, огород