Vastab VÄINO PALLUM

Lehtedel esinevad vesised täpid ja laigukesed viitavad aedoa-bakterpõletikule. Seda tõbe põhjustab bakter Xanthomonas axanopodes pv phaseoli (sün Pseudomonas phaseoli). Enamasti saab haigus alguse nakatunud seemnetest, kuid kandub edasi ka mulla kaudu.

Aedoa idulehtedele ilmuvad kollakad, hiljem punakaspruunid laigukesed. Oa kasvukuhiku tabandumisel noor taim hävib. Vanemate taimede lehtedel on algul väikesed läbipaistvad õlijad täpid. Haiguse süvenedes ilmuvad nurgelised ebaselge piirdega klorootilised laigud, mis peagi pruunistuvad, kuivavad ja siidpaberi taoliseks muutuvad.

Püsivalt niiskete ilmade korral kattuvad haiguslaigud värvitu bakterlimaga. Kuivades muutub lima hõbedaselt läikivaks kileks. Nii hävivad paljud lehed juba enne õitsemist, aga nakatunud taime vars võib ka murduda.

Kauntele ilmuvad algul ümarad tumerohelised punaka äärisega vesise (või rasvase) ilmega laigukesed. Ent peagi muutuvad need punakaspruuniks ja vajuvad sisse. Varajase nakkuse korral kaunad kõverduvad. Haigestunud seemnetel on pruunikad, veidi sisse vajunud laigud. Seemned ei kasva täismõõtu, jäävad väikeseks, kortsuvad ja neil pole idanevust.

Hilisemal kasvuperioodil haigestunud seemnetel on näha hallikaspruune, justkui lakitud laigukesi. Bakterite tungimisel taime juhtkimpudesse närbub kogu taim.

Haiguse arengut soosib kõrge õhusoojus koos samaaegselt esineva küllaldase niiskusega.

Kuid on veel üks bakterpõletikuga sarnaseid haiguslaike põhjustav haigus, mis esineb märksa sagedamini, kahjustades idulehti, lehti, varsi ja kaunu. See on seenhaigus antraknoos ehk kaunakõrbus, mis levib jahedate ja niiskete ilmade korral.

Antraknoosi punakaspruune heledama keskosaga laike ümbritseb mustjas ääris. Niiskes õhus moodustub laikudel patogeeni roosakas eoskirme ning just see on bakterhaiguse kindlaim eristamise tunnus.

Pääsemaks haiguste levikust, rakendage õiget viljavaheldust, külvake seeme optimaalsel ajal, kasutage haigustele vastupidavamaid ja haiguskindlamaid sorte ning haigusvaba seemet.

Esimesed haiguslaikudega lehed eemaldage, haiged taimed võtke üles ning põletage.

Väga tähtis on vältida tihedat külvi ning alati hävitada ka tekkinud taimejäätmed.

Kahtluse korral, kas tegu on ikka terve seemnega, leotage esmalt ube paar tundi leiges vees ja seejärel hoidke neid enne külvi 15–20 minutit 52° vees.

Antraknoosi aitab vältida seemnete puhtimine ja taimede ennetav pritsimine põldosjateega.