Kuidas ebaküdoonia purki panna?

 (7)

IMGP3104 (Large)
EbaküdooniaFoto: Astrid Lepik

Ebaküdooniat ei nimetata asjata põhjamaiseks sidruniks.

Kuna taime valminud viljades on palju antioksüdante, eeskätt sidrunhapet, siis takistab selle mahlaga piserdamine erinevate puuviljalõikude tumenemist õhuhapniku toimel. Seega saab ebaküdooniamahla kasutada sarnaselt sidrunile.

Ebaküdoonia sisaldab suures koguses C-vitamiini. Ravimtaimena on kasutusel kogu taime maapealne osa. Lisaks viljadele võib tarvitada nii pungasid, võrseid, lehti, koort kui seemneid.

Ebaküdoonia viljades ja lehtedes leidub rohkesti orgaanilisi happeid ja eeterlikke õlisid. Viimased annavad taimele peene maitse ja aroomi. Õun- ja sidrunhapet sisaldavad ebaküdoonia viljad kuni 7,2 %, C-vitamiini 80-145 mg/100 g. Viljades leidub veel üsna palju pektiinaineid, bioloogiliselt aktiivseid ühendeid, mikroelemente (vaske, rauda). Kuna hapete hulk nii taimes kui ka viljades on suur, peaksid selle tarvitamisega olema ettevaatlikud inimesed, kes on happele ülitundlikud.

Ebaküdoonia vilju saab edukalt säilitada toorelt suhkruga purki pandult. Selleks tuleb viljad pesta, puhastada ja õhukeselt viilutada. Viilud Laotakse suhkruga segamini purki vahekorras 1:1. Selliselt seisavad ebaküdooniad külmikus või keldris kenasti üle talve. Neid saab kasutada mitmel erineval viisil.

Toorhoidist kasutatakse lisandina kookide küpsetamisel, tarretise valmistamiseks, tee sisse või lihtsalt meeldiva vitamiiniallikana. Tekkinud tugevamaitselisest siirupist saab teha kõikvõimalikke jooke.

Loe veel

Telli kohe ajakiri Maakodu ja võida imeline reis suvisesse Peterburgi! Loosis kaks reisi!
Tellima!

 

 

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare