Et taimed oleks terved ja kahjurivabad saab ühtteist ära teha ennetavalt.

Kõigepealt tuleb igale taimeliigile tagada talle sobiv kasvukeskkond. Uusi taimi valides jälgida nende seisukorda, et seal poleks nähtavaid haigustunnuseid ega kahjureid, vajadusel asetada uus taim esialgu teistest eraldi (1-2 nädalaks). Taimede regulaarne kontroll ja ülevaatus aitab õigeaegselt avastada nii haigused kui kahjurid. Toataimede vahetusse lähedusse ei tasu asetada lõikelilli ega puu- ja köögivilju kuna neiltki võivad kahjurid toataimedele üle kolida. Paljundamiseks tuleks kasutada vaid tervet taimmaterjali. Kuna kahjurid ja haigustekitajad tegutsevad meelsasti ka lillemullas, tuleb ka selle kvaliteedile tähelepanu pöörata. Toataimede suvitamiseks ei sobi hästi kasvuhooned, kus kasvatatakse köögivilju – seal olevad võimalikud kahjurid kolivad meelsasti ka toataimedele. Õues suvitanud taimed tuleks tuppa tuues hoolikalt üle vaadata ega lehtede alla pole kahjurid pugenud. Vähemtähtis pole ka istutamisel kasutatava inventari potid, kühvlid jms korrashoid.

Kuid vaatamata jõupingutustele on toataimedel ikka aegajalt probleeme „tervisega“, neil leidub nii kahjureid kui haigustekitajaid.

Veel enne, kui teha keemilist tõrjet, tasuks võimalusel proovida ilma hakkama saada. Teinekord piisab, kui lõigata välja haigestunud taimeosad või koguda kahjurid kokku käsitsi. Vihmausse saab edukalt potist välja, kui teha soojaveevanne. Hooghändadest saab lahti, kui vähendada kastmist ja puistata mullapinnale kuiva liiva ja tubakapuru segu. Lillemullas tegutsevatest putukatest (tuhatjalad, nn mullaussid jm) saab lahti ka kui asetada mullapinnale poolitatud värske kartul. Tõhusat abi kahjurite tõrjumisel saab ka taimsetest (sibul, küüslauk, raudrohi jt) leotistest, millele on lisatud rohelist seepi ning looduslikust preparaadist NeemAzal T/S. Viirus- ja bakterhaigustest tabanud taimed tuleks aga põletades hävitada. Hävitada oleks mõistlik ka need kahjuritest-haigustest tabanud taimed, mis pole teab mis hinnalised ega väärtuslikud.

Kui siiski on vajadus teha keemilist tõrjet, tuleks täita kõiki ohutusnõudeid. Pritsimislahuse valmistamisel mitte kasutada kõrgemaid ega ka madalamaid kulunorme kui tootja on ette näinud. Pritsimislahust ei tohi seisma jätta ega ette valmistada - lahus kasutata ära koheselt ning seda valmistada vaid niipalju, kui kulub taimede pritsimiseks. Pritsimiseks kasutada spetsiaalset pritsi (mitte kastekannu ega vee jaoks mõeldud pihustit), peale pritsimist pesta prits koheselt puhtaks. Kemikaalid säilitada originaalpakendis ning hoida koos kasutatava inventariga lastele (lemmikloomadele) kättesaamatus kohas lukutaga, eemal toiduainetest, joogist ja loomasöödast.

Kuna keemilised taimekaitsevahendid on siiski mürgised ning kahjustused toimuvad hingamisteede ja naha kaudu tuleks kasutada isikukaitsevahendeid (mask, kindad jms). Pritsimise ajal ei tohi süüa, juua, ega suitsetada. Pritsimist teostada eemal lastest ja lemmikloomadest (akvaariumid) ning väljaspool laste- ja magamistube ning kööki. Peale pritsimise teostamist ruume kindlasti korralikult tuulutada.