Viinamarjaistandus

* Paljasjuurne lehtedeta istik istutatakse enne pungade puhkemist alates aprilli lõpust. Taim pannakse mulda endisest kuni 10 cm sügavamale, sest siis saab ta taastuda mulda jäänud pungadest, kui mingil põhjusel hävivad istiku ülemised pungad. Kui juured on mullaga kaetud, valatakse peale kastmisvesi. Pärast selle imbumist täidetakse auk mullaga ja vajutatakse jalaga kinni. Istutuskoha võiks tähistada tikuga ja kergelt mullata – siis on puhkevad pungad võimalike öökülmade puhul kaitstud.

Ületalve hoitud või kevadel hangitud nõuistik võtta võimalikult vara kevadel nõust välja, sest selles võivad peituda juuri kahjustavate kärsakate vastsed. Seejärel istutada taim kasvukohale või panna tagasi istikukotti.

* Lehtedega nõuistik istutada aeda sooja mulda juunis pärast öökülmade möödumist. Kasvuhoone- või toatingimustega harjunud istikut tuleb aegamööda harjutada väliste oludega. Istutusjärgne jahedus põhjustab mõnikord kasvuseisaku, nii et hiljem istutatud lehtedega istikud võivad varem istutatutest arengus ette jõuda. Kasvuhoonesse istutatakse viinapuud koos tomatitega maikuus.
Ka lehtedega istikud tuleks endisest sügavamale istutada, kuid taime kujundamiseks oluliste võrsete rohtsed alumised osad ei või sattuda koorikut moodustavasse mulda. Kevadel juurdunud taimgi tuleks püüda istutada vähemalt 5 cm endisest sügavamale.

Soovitatav on siis istutuskoht multšida turbamulla või liivaga, millesse jääb võrse alumine osa. Kasvuhoones, kus pole vihmavee kogunemise ohtu, võib istutatud taime ümber jääda lohk. See täidetakse mullaga siis, kui võrse alumine osa korgistub.