Kogu taim, ka juured, omavad äratuntavat aromaatset, vaid palderjanile omast lõhna. Seesama lõhn hullutab ka kasse, kes taimel püherdamas ja sirtsutamas käivad. Siit ka taime rahvapärane nimetus - kassiviinad. Aga taime teatakse ka nimetuste all nagu vallerjaan, ülekäijarohi, krambirohi, rebase- e rabanduserohi. Rahvausundeis on omistatud palderjanile maagilisi omadusi – teda usuti kaitsvat kuradi, kurjade vaimude, kurja silma ja nõidade eest.

Palderjanile meeldib kasvada kohtades, mis on päikselised või veidi varjulised. Teda leidub raiestikel, aruheinamaadel, lepa ja pajuvõsa läheduses, jõgede kaldail - kohtades, kus muld on parasniiske kuni niiske ning nõrgalt happelise reaktsiooniga ja keskmise toitainetesisaldusega.

Ka koduaedades saab palderjani edukalt kasvatada. Ta võib kuuluda nii maitsetaimede kollekstiooni kui täiendada püsilillepeenart.

Palderjan saab kenasti hakkama tavalisel toitaineterikkal aiamullal. Taimed võib osta või hankida loodusest, aga ka varakevadel külvatud seemneist (idanemisaeg 2-4 nädalat) saab sügiseks kenad taimed, mis hakkavad õitsema alles tuleval aastal.

Ravimtaimena kasutatakse palderjani juurt, mis kogutakse kas varakevadel enne lehtede ilmumist või hilissügisel, mil taim on oma kasvu lõpetanud.

Mullast puhastatud juured pestakse hoolikalt külma veega ja jäetakse mõneks päevaks tuppa tahenema. Juurikad kuivatatakse aeglaselt, neid aeg-ajalt segades umbes +30...+35º C juures. Seejärel kuivatatud juured peenestatakse ja säilitatakse suletud nõus, sedasi hoituna on nad kõlbulikud kuni kolm aastat.

Palderjan on rahustava toimega, temaga on ravitud südamehäireid, valu, krampe ja unetust, ta soodustab keskendumist, seedetegevust ja aitab mao- ja soolespasmide korral. Palderjanist on abi ka üleminekuea vaevuste korral.

Palderjani tarvitatakse nii teena, teesegu koostisena, ekstraktina või tinktuurina. Osadel inimestel võib palderjani tarvitamine põhjustada rahustava toime asemel hoopis ärritusseisundeid, ka ei maksa palderjani tarbimisega liiale minna, siis ilmnevad seedehäired, unetus, peavalu jms nähud.