Vastab Kadrin Linna

Kõik kauaidanevad seemned, mille hulka kuulub ka lumeroosi oma, tuleks koguda veidi enne täisküpsust ja külvata kohe kas avamaale või kasti. Tavaliselt saabub külviaeg juunis, kinnitab botaanikaaia vanemaednik Mari Seidelberg.

Tähtis on, et seemned talvel läbi külmuksid – siis idaneb suurem osa neist järgmisel kevadel. Kui aga seeme oli liiga varakult korjatud ja ebaühtlase küpsusega, ei pruugi läbikuivanud seemnest kevadel kuigi palju taimi tärgata. Hea kvaliteetne, kuid läbikuivanud seeme idaneb ka paar aastat.

Kõige mõistlikum oleks teha külv avamaale ja nii ruttu kui võimalik. Selleks valige korralikult haritud ja umbrohuvaba maa, mis ei kannata liigniiskuse all. Kui tegu on savimullaga, segage peenrasse liiva ja turba- või lehemulda, sest raskel mullal kasvavad noored taimed algul väga aeglaselt. Kui on aga väga kerge liivmuld, siis segage sellesse turba- või lehemulda. Sel juhul hoiab muld paremini niiskust ning taimed saavad moodustada tugevama juurestiku.

Lumeroosid eelistavad poolvarjulist kasvukohta, kus muld on parasniiske ja lubjarikas ning sisaldab küllaldaselt õhku, huumust ja toitaineid. Nad kasvavad ka päikesepaistelises kohas, kui muld on sobivalt niiske. Seejuures peab vältima märga maad ja üleujutust, mida lumeroos ei talu. Päikese käes ja kuumal suvel vajavad taimed kastmist, mida ei tohiks unustada. Siiski saab selle lille täit õiteilu näha poolvarjus.

Seemikud on pikaldase arenguga ja hakkavad õitsema alles 4.–5. aastal.

Külvipeenra rajamisel peate arvestama, et tõusmed ja noored taimed on eriti valgusetundlikud ja nõuavad keskpäevase päikese eest varjatud paika. Hästi ettevalmistatud maale tõmmake paari sentimeetri sügavused vaokesed vahedega 15–20 cm. Kuival ajal valage need vett täis. Kui see on mulda imbunud, tehke külv ja katke seemne läbimõõtu arvestades vaokesed seemnest 2–3 korda paksema mullakihiga ning vajutage rehaseljaga kinni. Edasisel kastmisel olge ettevaatlik, et te seemet mullast välja ei uhuks.

Kui korralikult väljaarenenud seemet on väikesel hulgal, külvake kasti – siis on teil edaspidi taimede seisust parem ülevaade.

Soovitatavalt katke peenar kuuse- või muude okstega. Need kaitsevad lindude ja loomade eest, soodustavad lume kogunemist ning kevadel kaitsevad ereda päikese eest. Kuival kevadel vajab külvipeenar kastmist. Kui pärast tärkamist nähtub, et taimede seis on liiga tihe, harvendage vahekaugusele 5–10 cm ning mullake idulehtedeni. Kuna seemned võivad idaneda 2–3 aastat, võite noored taimed jätta külvikohta ka 2–3 aastaks.

Pikaealise püsilille taimed tuleks istutada varakult alalisele kasvukohale, sest pärast vanemate taimede jagamist või ümberistutamist jäävad nad tükiks ajaks põdema. Sobiva istutusmulla saate mätta-, lehe-, kompost- ja kõdusõnnikumullast ning jämedast liivast.