Käesoleval aastal on suurimaks hea säilivuse vaenlaseks ebasoodne ilmastik - suvi ja ka sügis on olnud jahe ning niiske. Sellistes oludes on küllaltki keeruline korrektselt täita kaht väga olulist nõudmist parimaks säilivuseks: leida õiget saagikoristusaega ja saaki hiljem piisavalt kuivatada.

Kogenud küüslaugukasvatajad määravad õige aja saagikoristuseks taimede pealsete värvi ja üldise olemuse järgi. Tihti tehakse ka proovivõtt, milles vaadatakse küüslauguküünte jagunemist ja kattesoomuste arenemist. Pikk kogemus ütleb, et aeg on parim siis, kui pealsed on pisut koltunud ning longu vajunud ja kõik liitsibulad kenasti oma kambrisse jagunenud ning juba arvestatavalt kõvade kattesoomustega kaetud. Koristusajaga hilinemine vähendab oluliselt säilivust, kuna koos pealsetega hakkab mädanema ka liitsibulat ümbritsev kattekiht ning tihti jõuab vihmavesi mööda poolkõdunenud vart küüslaugu keskele, mis hakkab liigniiskuse toimel seestpoolt riknema.

Ilusa, kuiva ja päikesepaistelise sügise korral on saagi kuivatamine imelihtne - piisab sellest kui ülesvõetud taimed õhurikkasse kohta varju alla väikeste puntidena mõneks nädalaks ripudada, hiljem varred, juured maha lõigata. Küüslauk säilib edasi aukudega plastkastis, pealt lahtises paberkotis või savikausis kuivas ja pimedas köögikapinurgas muretult kevadeni.

Niiske sügise korral tuleks ülesvõetud küüslaugul koheselt lõigata ära vars, kusjuures jättes julgelt paar sentimeetrit tüügast, et mitte vigastada liitsibulate kattesoomuseid. Samuti tuleks eemaldada juured. Saadud puhtad küüslaugud peaks panema kuivama restile või ühe kihina maapinnalt kõrgemale tõstetud aukudega palstkasti põhja hästiventileeritud kuiva kohta.

Vältida tuleb igasuguseid vigastusi - labidaga pihta saanud või muljutud küüslaugud võiks teistest juba alguses eraldada ning tarbida esmajärjekorras - need ei säili pikalt!

Küüsaluk on korralikult kuivanud kui liitsibulat on lihtne pooleks murda ja katsumisel pole tunda niiskust ning küüslauguküünte koorimine on muutunud ebamugavaks. Edasised tingimused ei oma säilivusele enam nii märkimisväärset mõju, kuid hea on meeles pidada, et küüslauk võiks siiski seista kuivas, natuke jahedamas kui keskmine toatemperatuur ja pimedas hoiukohas.

Aeg-ajalt oma küüsaluguvarudes sobrades on mõistlik koheselt visata ära kõik vähegi riknemise märke näitavad liitsibulad - nii hoiame saagi tervena.