Samaaegselt muudavad nad oma elutegevusega mulla peeneks, tihkeks ja kleepuvaks, toituvad nad ju mulla huumusest ja mineraalsest osadest. Lõpuks kui lillemuld on korralikult läbi „töötatud“, hakkavad nad lisa võtma lillede juurtest.

Mis annab aimu, et vihmaussid võivad olla lillepotis? Lilli kastes hakkab liiga kiiresti kastmisvesi jõudma alusele ja peale kastmist tundub pott ikka kuidagi kerge. Kui aga lillepott aluselt üles tõsta, siis on alusel mulda. Ja taim ise võib olla kuidagi kiratsev, ei kasva enam endise hooga, lehed võivad hakata kolletuma.

Kuidas satuvad vihmaussid toalillede pottidesse? Eelkõige mullaga. Viimast kas siis poest ostes või ise erinevatest komponentidest segades. Vihmausse võib leida lillepottidest ka sügisel, kui nad on pärast õues suvitamist tagasi tuppa toodud. Täiesti võimalik, et vihmaussid on pugenud potipõhjas oleva avause kaudu lillepotti.

Kuidas tõrjuda? Vihmausse pole mullapallist vaja keemiliste vahenditega välja ajada.
Üheks võimaluseks on toalill lihtsalt ümber istutada. Ümberistutamise käigus leiab üles ka süüdlase, vihmaussi. Kuid alati pole ümberistutamine võimalik ega vajalik. Siis piisab, kui lillepott lasta aeglaselt sooja vette, mille temperatuur on umbes +40...+42°C. Vihmaussid ronivad mullapinnale, kust nad saab ära korjata. Kuid kindlasti lillepotte mitte üle ujutada! Ning pärast sellist protseduuri peaks kastmisega veidi vahet pidama.

Vihmaussid ronivad pinnale ka siis, kui kasta lilli näiteks kaaliumpermanganaadilahusega või lubjarikka veega. Abi on ka sellest kui kasta peenestatud kastanimunaleotisega, milleks võtta 1osa peenestatud kastanimune ja 5 osa vett ning leotada 2 päeva.