29.07.2021, 12:33
Kuidas sibulat ilma pisarateta hakkida?
Sibulate hakkimine ajab igaühe nutma. Kuidas seda vältida?
FOTO:
Sibula hakkimisel tegib reaktsioon, mille tulemusena moodustub lenduv väävliühend. Kui gaas jõuab inimese silma, reageerib see silma pinnal oleva veega ning tulemuseks on nõrga kontsentratsiooniga väävelhape. Pisarad pole muud kui organismi reaktsioon, et silmi kaitsta. Ning tegelikkuses on pisaratevool sellises olukorras silmadele pigem kasulik.
Pisaraid aitavad vältida mõned tuntud nipid:
- Enne lõikumist võiks noa, lõikelaua ja juba pooleks lõigatud sibula külma veega üle loputada. Märjad tööriistad vähendavad oluliselt sibulamahla lendumist ja võimalus on jõuda sibul enne pisaratevoolu lõigutud.
- Levinud nipp on ka panna nii sibulad kui ka lõikelaud enne lõikumist kümneks minutiks sügavkülma.
- Hakkimise ajal sibulale soola või suhkru raputamine aitab samuti erinevate ühendite lendumist vähendada ja pisaratevoolu pidurdada.
- Soovitatud on ka lõigata viimasena sibula juureosa. Tegelikkuses on nii, et mida kauem sibul koos püsib, seda seda väiksem on ka tõenäosus pisarateks.
- Läätse- ja prillikandjad on sibulat lõigates õnnelikumad, kuna nende silmad on juba kaitstud. Seega võib sibulate hakkimiseks panna köögikapile valmis suuremad päikeseprillid, mis silmad üleni katavad.