Eestis on läbi aegade kasutatud kodumaist tagasihoidlikku halli paasi ning punakat-sinakat maakivi. Vahel tahaks aga midagi värvikamat ja põnevamat, eriti just moodsama maja juurde. Tänapäeval pole põnevate looduslike kivide hankimine probleem – nagu kõike muud aias vajaminevat, saab neidki osta.

Suure eksootilise rahnu võib näiteks muretseda aianduskeskusest Hansaplant, mille müügiplatsil kutsuvad end imetlema ka värvilised kruusad-killustikud, looduslikust kivist vormitud plaadid, plokid, sillutuskivid jm. Enamik kive on pärit Hollandi firmast Michel Oprey&Bleisterveld Natuursteen, mis varub neid maailma eri nurkadest: Hiinast, Indiast, Vietnamist, Taist, Türgist, Euroopast.

Firmas töötav looduskivide tippspetsialist Jurgen Nauwelaers märkis Eestis külas käies, et kuigi viimasel ajal on aiakujunduses väga palju kasutatud ka betooni, mõjub looduslik kivi siiski väärikamalt. Sageli seostavad inimesed looduslikku kivi ostes seda endale kalli mälestuse ja/või kohaga.

Graniit on üks kõige kõvemaid-tihedamaid kivisid. Marmor on kuumuse ja surve all kristalliseerunud lubjakivi, mille kristalne struktuur võimaldab seda hästi poleerida. Vulkaanilise päritoluga basalt on enamasti musta värvi, tuff aga väga värvikas: punakas, hall, kollakas, rohekas või pruun. Lubjakivi, kiltivi ja liivakivi on settekivimid.

Kividest õhkub mingit seletamatut rahu ning nad annavad aiale justkui sära. Nende taustal on hea eksponeerida rohelust. Eriti kauniks muutuvad kivipinnad siis, kui saavad märjaks. Looduslik kivi ei karda pakast ja talle ei teki soolaplekke nagu betoonile.

Euroopa aedades kasutatakse looduslikke kive väga palju. Peale tavalise korrapärase teesillutise on terve hulk vahvaid võimalusi, kuidas aiaruumis kividega mängida.

- Soolotaime asemel võib pilgupüüdjana kasutada looduse vormitud unikaalse kujuga kivikamakat. Eriti vahva, kui selline looduslik kiviskulptuur meenutab mõnda looma või lindu. Kui kuju pimeduses aialampidega välja valgustada, mõjub see hoopis teistsugusena kui päevavalges.

- Kivisillutise võib teha ka vabakujulistest ja eri värvi plaatidest.

- Kivi asetage alati laiema küljega vastu maad ja kaevake pisut pinnasesse, et ta mõjuks loomulikult. Mitme rahnu paigutamisel kasutage ebasümmeetriat, ärge jätke sama suuri vahesid.

- Suure kivi ilu pääseb paremini mõjule, kui seda eksponeerida värvilise killustiku, kruusa või väikeste kivikestega kaetud maalapil.

- Eri värvi ja kujuga peenemast kivimaterjalist võib luua lõbusaid mustreid.

- Killustiku jm väikestest kivikestest pinnakatte sees annab kena aktsendi mõni madalakasvuline okaspuu, kõrrelisepuhmik vm taim.

- Moodsal aiateel on reas hiigelsuured (1 x 1 või 1,5 x 1,5 m) kiviplaadid ja nende all teist värvi killustik või kruus.

- Väiksemad kivid võib panna metallvõrgust puuri ja ehitada sellistest plokkidest müüre. Klaasjate kividega saab luua erilise meeleolu, kui panna nende vahele lambid.

- Looduslikust kivist tehases vormitud plokkidest on lihtne laduda müüre ja peenraääriseid, ehitada palissaade.

- Liivakivi ei libise, sobides seetõttu eriti hästi tiigi ja basseini äärde ning astekivideks üle veesilma.