Lisatoidu pakkumiseks asetage maha piisavalt suur kandik või paigutage see ligipääsetavasse kohta puuoksale või teiba otsa. Osavad oravad asuvad pakutud sarapuupähklite, maapähklite, viljaterade, päevalille- ja kõrvitsaseemnete kallale meelsasti.

Oravatele sobivad hästi õõnsustega (vilja)puud, sest sinna saab peita toidutagavara ja leida peavarju, samuti sopilised metsikud aiaosad, kuhu rajada peidikud.

Kodu juures arvestage, et oraval peab olema näiteks võimalus välja ronida ka vihmaveetünnist, selleks asetage sinna näiteks hööveldamata lauajupp.

Selleks et looduslik mitmekesisus säiliks, ei tohiks aias kasutada keemilisi taimekaitsevahendeid. Ohtu kujutavad endast katte- ja traatvõrgud, kust loomakesel on raske välja pääseda. Meisterdage oravate toitmiseks puidust kast. Selle üks serv peab olema pleksiklaasist – nii näevad oravad, mida isuäratavat parasjagu menüüs on. Nutikad närilised peaksid kiiresti ära õppima selle, kuidas kasti kaant kergitada.

Ehitamisel pöörake eriti tähelepanu pleksiklaasi ja kaane vahelisele pilule, see peaks olema vähemalt 3,5 sentimeetrit. Selline vahe väldib orava kinnijäämist, kui mõni raskem oks peaks kaane peale kukkuma või mõni suguvend sellel jalgu puhkama.

Töödelge toidukast ilmastikukindlaks keskkonnasõbraliku mesilasvahaga.

Paigaldage kast puu otsa kanepiköiega, nöör või traat ei tohi vigastada tüve.

Allikas: Targu Talita