1. Võilill

Võilill.

Võilille toitainerikkus ja verd puhastav toime on nii suur, et seda tüütut umbrohtu peetakse ka vähiravimiks. Süüa sobivad kõik taime osad. Õienupud on sobilikud niisama krõmpsutada ja salatisse panna. Röstitud ja kuivatatud juurtest saab teha maguskibedat võilillekohvi. Lehed sobivad samuti salatitesse, kibeda maitse vähendamiseks tasub lehti sidrunimahlas leotada. Sidrunimahlas marineeritud võilillelehed maitsevad head ka lihtsalt juustusaia vahel.

2. Ristik

Valge ristik.

Nelja lehega õnneristikut otsides noppige selle libilikõielise taime õisi ja lehti ka salatisse ja suppidesse. Kuivatatud lehtedest võib teha ka teed. Seda taime on lihtne leida ja ära tunda.

3. Vesihein

Vesihein.

See, nelgiliste sugukonda kuuluv taim armastab vohada kasvuhoones ja hernepeenarde vahel. Kasutada võib seda toorelt või kupatatult nagu spinatit. Vesihein on ka hea ravimtaim ja selle tarvitamine aitab vähendada allergilisi reaktsioone. Tee on tugev diureetikum ja taimepudi hoidmine kergetel põletushaavadel kiirendab paranemist.

4. Teeleht

Suur teeleht.

Tuntuim teelehtede hulgas on suur teeleht, mis kasvab kehvadel muldadel ja ääristab kruusateid. Noored teelehed on söödavad aurutatult ja keedetult. Kui taim vananeb, muutuvad lehed kiuliseks ja puiseks. Tarvitage toiduks vaid värskeid ja noori lehekesi. Teeleht on looduslik kiudainete allikas ja mõjub hästi seedimisele. Lisaks parandab taimelehest kompress väiksemaid haavu ja põletusi.

5. Hanemalts

Hanemalts.

See umbrohi sobib spinati asendajaks salatites ja suppides. Kui taim on aga õitsema läinud, siis tasub olla valvas, et seemned ennem pudenemist ära korjata, neid võib tarvitada sarnaselt quinoale.