Kuidas teha häid kuivatatud õunu

 (6)
Kuidas teha häid kuivatatud õunu
Foto: Kirsi Lattu

Õunte kuivatamisel tuleb pöörata tähelepanu mitte ainult nende suurusele ja valmidusele, vaid ka sordile, sest kõikidest sortidest ei saa head kuivatatud õuna.

Hea kuivatatud õuna annavad enamasti need sordid, millel on valge ja tihe sisu, hapu või hapumagus maitse nagu `Valge klaarõun`, `Põltsamaa taliõun`, `Sidrunkollane taliõun`, `Sügisjoonik`, `Krügeri tuviõun`, `Krameri tuviõun`, `Borovinka`, `Aport`, `Sarfan pepin`, `Aia ilu`jt.

Veidi närtsinud õunad kuivavad paremini kui ülevalminud õunad. Sellepärast võib suurema saagi korral õunu kuivatada ka talvel ja kevadel. Varajased õunasordid (suviõunad) kalduvad ruttu kaotama aroomi ja värskust.

Õunalõikude tumenemist saab vältida, kui kooritud õunalõike hoida mõni minut 2% sidrunhappelahuses (20 g sidrunhapet ühe liitri vee kohta) või 0,5-1% keedusoolalahuses (5-10 g keedusoola ühe liitri vee kohta), seejärel lasta taheneda ja kuivada. Õunalõikude tumenemist aitab ära hoida ka 1% askorbiinhappelahus (C-vitamiin). Väiksema koguse korral võib õunaviilud kasta lahusesse, mille valmisamiseks on võetud klaas vett, klaas mett ja ühe sidruni mahl.

Kodus võib õunu kuivatada nii koorimata kui kooritult. Koorimata õunad jäävad maitsvamad, sest koore all on palju väärtuslikke toitaineid, aga nõuavad samas ka hoolikamat kuivatusrežiimi.

Sobivad väiksemad puult koristatud plekkideta õunad. Õuntelt eemaldada südamikueemaldaja abil südamik ja ajada 5-6 cm vahedega nöörile. Nii võib õunu kuivatada soemüüri ääres või veelgi parem, saunas, aga ka päikese köetavas plekist õhurikkas varjualuses. Suurematel õuntel eemaldada südamik, lõigata need 0,5 cm paksusteks ratasteks ja nööritada või asetada võimalikult väikese ülekattega üksteise kõrvale raamile nagu küpsised pannile ning kuivatada.

Seotud lood:

Praeahjus või pliidil kuivatades katta küpsetusplaat paberiga ja asetada sellele ühekordse kihina õunatükid. Algsoojus võib olla 80-85 kraadi. Pliidi kohal võib õunu kuivatada ka nöörile lükituna. Kütteperioodil saab õunu kuivatada ka radiaatori peal, millele asetada pappkarp õunalõikudega.

Normaalselt kuivatatud õuntest ei tule pigistades mahla ja nad ei murdu painutades, vaid püsivad elastsena. Pärast kuivatamist hoida õunu 2-3 päeva lahtiselt ja segada aeg-ajalt.

Allikas: "Õun aias ja köögis", Maalehe Raamat

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare